CímlapsztorikTudomány

Vándorló földönkívüli civilizációk népesíthetik be a Tejútrendszert

Csillagászok egy megdöbbentő elmélettel álltak elő: hamarosan megtörténhet az első kapcsolatfelvétel, a kozmosz pedig csak úgy hemzseg a fejlett civilizációktól.

A kozmosz sötétjén túl

Egy amerikai kutatókból álló csoport egészen elképesztő megállapításra jutott, ami óriási löketet adhat az idegenek utáni kutatásnak.

Azt állítják, hogy minden rendelkezésükre álló adat szerint tele lehet idegen civilizációkkal a Tejútrendszer.

Hirdetés

Az, hogy eddig nem akadtunk a nyomukra, nem erősíti a híres Fermi-paradoxont, mely szerint ha léteznek, már találkoznunk kellett volna legalább a nyomaikkal.

Valójában a kozmosz annyira brutálisan nagy, és annyira kis szeletét fedeztük fel eddig, hogy idegen és fejlett civilizációk milliói élhetnek most is benne úgy, hogy nem tudunk a létezésükről.

Pedig ott vannak…

A teljes Tejútrendszert benépesíthették

A Tejútrendszerben fejlett idegen civilizációk vándorlásukkal benépesíthették a Galaxis lakható bolygóinak többségét, de a Naprendszernek a Tejútrendszer spirálkarjai között megbújó, nagyon nehezen elérhető csendes zugáig nem jutottak el.

Részletes matematikai modellezésen alapuló kutatást végeztek arról, hogyan népesítheti be egy vagy több fejlett idegen civilizáció (exo-civilizáció) a Tejútrendszert.

Ennek folyományaként kapták a megdöbbentő és optimizmusra okot adó eredményeket.

Ma már ismert – főleg a NASA Kepler-űrtávcsöve sikeres felfedezéseinek köszönhetően, hogy a Tejútrendszerben nagyon gyakoriak lehetnek a bolygók más csillagok körül (exobolygók), így olyanok is szép számmal akadnak, amelyeken az élet kialakulásához is kedvezőek voltak a feltételek, és értelmes lények, sőt fejlett technikai civilizációk is kifejlődhettek.

Az univerzum “honfoglalása”

Abból indultak ki, hogy nagyon sok bolygón kialakult az élet, ami eljutott az értelmes lényekig, és több bolygón a magasan fejlett technikai civilizáció is létrejött.

Ezeknek az exo-civilizációknak egy része vagy akár mindegyike elkezdett terjeszkedni a Galaxisban, de mindig csak a legközelebbi, legkönnyebben elérhető lakható bolygókat tűzte ki célul, és a Tejútrendszer kialakulása óta eltelt időben lépésről-lépésre elterjedt az egész Galaxisban.

Hirdetés

A kutatók részletes számítógépes modellt dolgoztak ki, amely figyelembe veszi a csillagok mozgását is a Tejútrendszerben, ami alapján meg lehet adni azt a pillanatot, amikor egy már benépesített bolygóról át lehet utazni a hozzá legközelebbi másik lakható bolygóra.

Ha valóban ezt az elvet követték, akkor az tény, hogy meglehetősen türelmesnek kellett lenniük, de a fénysebesség megkerülését kivéve ez az egyetlen esély, hogy egy faj tovább tudjon vándorolni a kozmoszban.

A modelleknek az is érdekes eredménye, hogy a Galaxisban kialakulhattak a térben viszonylag egymáshoz közeli telepek (betelepített bolygórendszerek), amelyek kisebb csomókat, csoportokat alkotnak.

Ezek a halmazok pedig életet rejthetnek, komplett civilizációs közösségeket, melyek felfedezésre várnak…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!