Címlapsztorik

Vasárnap estig eldől 10 millió Magyar ember sorsa: alapjaiban változhat meg életünk

Ez tényleg mindenre hatással lesz. Emberek millióinak jelenlegi élete és jövője, megélhetése függ mosta attól, hogy sikerül-e megegyezni!

Van esély arra, hogy vasárnap este megállapodjanak az európai uniós tagállamok nagykövetei az orosz olajembargóról

– jelentette a Reuters névtelen uniós források alapján.

Hirdetés

A brit hírügynökség úgy tudja, hogy a tagállamok pénteken igyekeztek véglegesíteni az embargós alkut, aminek lényege, hogy külön választják a tengeri és a vezetékes olajszállítást, és utóbbit egy időre mentesítik az embragó alól.

Egészen konkrétan a Barátság kőolajvezetéket – amelyen keresztül Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába érkezik az orosz olaj – említette az egyik illetékes, aki szerint addig a vezeték élvezne mentességet, amíg nem sikerül megoldani a helyettesítést.

Az orosz olaj embargója immár a hatodik szankciós csomag része lenne, amit az Ukrajna ellen februárban háborút indító Oroszország ellen szeretnének bevezetni.

A csomagnak az olajvásárlás leállítása mellett része volna a legnagyobb orosz bank, a Sberbank kizárása a nemzetközi SWIFT-rendszerből, orosz műsorszolgáltatók kitiltása az EU-ból, és további orosz vezetők, illetve hozzájuk köthető személyek külföldi vagyonának befagyasztása és beutazásuk korlátozása.

A szankciós csomagot azonban mindeddig blokkolta Magyarország arra hivatkozva, hogy túl nehéz volna pótolni a vezetéken érkező orosz olajt, és drága átállítani az olajfinomítókat máshonnan érkező olaj feldolgozására.

A Reuters emlékeztetett, a magyar ellenállás miatt félő, hogy a jövő heti uniós csúcson leszerepel a megegyezni, vagy egységes fellépést mutatni képtelen szövetség.

Magyarország a Reuters szerint azzal érvel, hogy négy évre és 750 millió euróra lenne szüksége ahhoz, hogy le tudjon mondani az orosz nyersolajról, átépítse az olajfinomítókat és kibővítse a Horvátország felől érkező Adria olajvezetéket, de hosszabb távon 18 milliárd euró is kellhet ahhoz, hogy az orosz olajtól függetlenné tegye a gazdaságát, amit uniós forrásból remél megszerezni.

A brüsszeli Bruegel-intézet szerint az Európába érkező orosz olajnak körülbelül negyede érkezik csővezetéken a kontinens országaiba, így csak a tengeri olajszállítmányok letiltása is komolyan visszavetné az orosz olajbevételeket, ezzel csökkentve az ukrajnai háborúra fordítható forrásokat.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.