CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

Vége a rák korának? Jön a régóta várt rák elleni vakcina, Karikó Katalin közleményt adott ki

A tudósok ezzel végre leszámolhatnak a rettegett kórral – óriási bejelentések várhatók.

Jelentősek a sikerek a rákvakcina első kísérletei terén – állítja a Bloomberg.

157 emberen kísérleteztek, óriási sikerrel

A vakcinán évtizedek óta dolgoznak a kutatók, de eddig nem sok sikert értek el.

Hirdetés

Most a Moderna által fejlesztett, mRNS-technológiával működő rák elleni vakcinát tesztelték melanomás megbetegedésekkel, és ez a vakcina az első, amely komolyabb eredményt mutatott a rák ellen.

A vizsgálatba 157 olyan, súlyos (kései fázisú) rákos megbetegedésben szenvedő pácienst vontak be, akiknek a daganatát kiműtötték korábban.

A vakcinát a Merck által alkalmazott, Keytruda nevű immunterápiával együtt alkalmazták a pácienseken.

A decemberben publikált vizsgálati eredményekből az derült ki, hogy azoknál a pácienseknél, akik a vakcinát is megkapták a terápia mellett,

44 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENT A RÁK KIÚJULÁSÁNAK ÉS A PÁCIENS ELHALÁLOZÁSÁNAK A VESZÉLYE.

A Bloomberg szerint ez komoly előrelépést jelent, bár azt is megjegyezték, hogy ezzel együtt még sokat kell dolgozni azon, hogy legyen hatásos vakcinánk a rák ellen.

Most az oltóanyagot a melanomával szemben tesztelték, de minden páciens esetében személyre szabott vakcina kellene, annak függvényében, hogy milyen megbetegedéssel küzd.

Karikó Katalin is megszólalt

Az mRNS-vakcinákat kifejlesztő magyar tudós ugyanakkor kicsit visszafogottan nyilatkozott egyfajta közleményben a kísérleti eredményről.

Karikó Katalin azt mondta a Bloombergnek erről, hogy:

Hirdetés

Szerinte a rák elleni oltás általánosságban nézve azoknak a pácienseknek segíthet elsősorban, akiknek csak kevés rákos sejtjük van.

Hozzátette azt is, hogy a vakcina alkalmazása előtt mindenképp szükség van a tumor kiműtésére, mivel az oltás után létrejövő immunsejtek a rákos sejtek ellen képesek kifejteni a hatásukat, nem pedig magával a daganattal szemben.

Emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy az oltóanyag eredményesebb alkalmazásához szükség lesz arra, hogy minél előbb, a legkorábbi fázisban észlelni tudják a rákos megbetegedéseket.

Nem tudni, milyen sűrűn kell majd beadatni

Az ugyanakkor még erősen kérdéses, hogy milyen gyakorisággal kell majd beadatni a vakcinát.

A vakcina az ígéretek szerint ugyanis arra is alkalmas lesz, hogy megelőzze a később kialakuló rákot, így egyfajta megelőző oltásként is lehet majd alkalmazni, hogyan mondjuk gyerekkorban a bárányhimlő vagy kanyaró elleni oltásokat.

Egyvalami egészen biztosan kijelenthető.

Ha még mindig csak évekre vagyunk tőle, de hamarosan, még bőven a mi életünkben eljöhet a korszakváltás.

A rák korának vége, egy teljesen új kezdet, ami utána rák már nem lesz egy halálos diagnózis az ember számára, csak egy kikezelendő betegség.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.