CímlapsztorikÉrdekes világ

Vége: betiltják Magyarországon a nejlonzacskókat, óriási változás a boltokban!

Hatalmas és igen látványos változásokhoz kell hamarosan hozzászoknunk. Súlyos ára lesz ha mégis használnánk. 57 forintról 1900 forintra is nőhet az áruk!

A parlament végleges döntése alapján búcsút kell mondanunk az egyszer használatos műanyag dolgoknak, például szívószálaknak, poharaknak és tányéroknak.

Ugyanakkor az egyszer használatos nejlonzacskók korának is vége, pedig ezek “közkedvelt” dolgok voltak a nagyobb boltokban.

Hirdetés

Éppen ezért a vásárlóknak hatalmas változásokat kell majd hamarosan megszokniuk.

A nagyobb boltok és üzletláncok ugyanis már léptek is az ügyben:

Lidl már nem árul műanyag szívószálat, egyszer használatos evőeszközöket, és év végéig a gyümölcsök és a zöldségek, jövőre pedig a húsáruk csomagolásánál is száműzi a műanyagot. 2025-ig pedig még a saját márkás termékei műanyag csomagolását is újrahasznosíthatóvá tenné.

Az Aldiban sem kapható már egyszer használatos pohár, evőeszköz, tányér és műanyag bevásárlószatyrok sincsenek. Ők is 2025-re újrahasznosíthatóvá tennék a saját márkás termékeik csomagolását.

A Sparnál már csak kétfajta műanyag szatyor van, a pékáruhoz és a zöldség-gyümölcsökhöz pedig többször használható zacskót árulnak. Könnyebb pet palackokat gyártanak sajátmárkás vizek és üdítők csomagolásához, és már nincs műanyag tojástartó sem.

A Tesco 2020 végéig teljesen száműzné a műanyag szatyrokat, és 2025 végéig ők is újrahasznosítható anyagot használnának a saját termékeknél.
Nemrég pedig a KIK, a H&M, a C&A és a Rossmann is beszüntette a nejlonszatyrokat.

A hír igaz:

A környezetvédelem miatt szigorítják az egyszer használatos műanyag zacskókra, csomagolóanyagokra vonatkozó törvényt, közben a rájuk vonatkozó termékdíj is jelentősen emelkedik.

Vagyis brutális megdrágul, hogy ne érje meg az embereknek megvenni se…

Hirdetés

Nem lebomló zacskóknál 57 forintról 1900 forintra, a lebomlóknál nulláról 500 forintra emelték kilogrammonként.

A végösszeget a vásárló fizeti ki, ezzel is arra ösztönzik az embereket, hogy inkább ne vegyék el a pékáru, zöldség melletti kis zacskókat, vagy egy zacskóba ne csak egy terméket tegyenek.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.