Címlapsztorik

Vége lehet a határ ellenőrzésnek: ismét szabad az út a mutációk előtt?

Egyelőre nincs tisztázva, Orbán sem tett róla említést, azonban április 8-án véget érhet a határok ellenőrzése. ❓Szerintetek jó ötlet utat engedni az újabb variánsoknak?❓

Nem egyértelmű, mi jön

Akár már április 8-án véget érhet a 2020. szeptember elseje óta a teljes belső határon ideiglenesen visszaállított határellenőrzés. Az erről rendelkező 407/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet ugyanis 2021. április 8-án hatályát veszti.

A legfrissebb, 2021. április 6-i Magyar Közlönyben mindössze a 2,5 millió oltás beadásához kötött kiskereskedelmi és szolgáltatói nyitás, illetve a kijárási korlátozás későbbi, este 10-es időpontjának feltételéül szabott belügyminiszteri határozat található meg.

Hirdetés

Orbán Viktor nyitásról szóló videója sem tesz említést erről a kérdésről.

Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 14 930-szor intézkedtek.

Újabb mutációkat hurcolhatnak be?

A járványhelyzet sem alakul biztatóan a környező országokban, ami szabad határforgalom mellett növelheti akár az új vírusvariánsok behurcolásának esélyét is.

Romániában 24 óra alatt 5231 új beteget azonosítottak, Ukrajnából 13 276 beteget jelentettek

Tekintve, hogy még a Magyar Orvosi Kamara is korainak tartja a járványvédelmi helyzet alapján a holnaptól lényegében már érvényes nyitást – Müller Cecília is a koronavírus szennyvízben mért koncentrációjának stagnálásáról beszélt a mai tájékoztatón –, kérdéses, hogy nem kockáztatja-e a határnyitás a magyar védekezés eredményességét.

Egyelőre nem tudni, mi a kormány terve a határellenőrzéssel.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.