CímlapsztorikÉrdekes világ

Végig illúzióban éltünk: Jézus több évvel korábban született, minden borulhat, valójában 2030-at írunk

Egy elismert csillagász konkrét bizonyítékokat talált arra, hogy végig téves volt a teljes emberi időszámítás.

2023 éve született Jézus, legalábbis a ma elfogadott időszámítás szerint.

Azonban egyre több konkrét bizonyíték van rá, hogy ez egyáltalán nem így volt.

Hirdetés

Sőt, valójában egy neves csillagász számításai szerint – amit alá is tud támasztani és egyre többen támasztják alá a nézeteit – valójában már 2030-at írunk.

Az állítás kapcsán újra felvetődött az, hogy átállítsák-e a globális időszámítást 2030-ra.

Vajon megtörténhet az, hogy hirtelen 2030-ra fogunk ébredni?

Lukács evangéliumának egy megjegyzése alapján Jézus életkorát a megkeresztelkedése idején 30 évesnek gondolták, az evangélista pedig azt írja, hogy ez az esemény Tiberius császár uralkodásának 15. esztendejében történt. Az eredeti szöveg viszont nem azt mondja, hogy Jézus pontosan harminc éves volt, hanem azt, hogy elmúlt ennyi idős.

Máté evangéliuma megemlíti, hogy amikor Nagy Heródes értesült Jézus születéséről, lemészároltatta az összes újszülött fiúgyermeket Betlehemben és környékén.

Heródesről azonban tudjuk, hogy időszámításunk előtt 4-ben halt meg, így értelemszerűen a Jézus születéséhez kötött kronológia hibás.
Van azonban Jézus Bibliában leírt születésének egy olyan momentuma, amely alkalmas lehet arra, hogy meghatározzuk a születési évét.

Ez nem más, mint az oly sokszor emlegetett betlehemi csillag, amely útmutatóul szolgált a napkeleti bölcseknek, hogy megleljék az általuk várt királyt.

Már a késő antik szerzők egy része is úgy foglalt állást, hogy a csillag, amelyet a bölcsek láttak, egy üstökös volt. A legnépszerűbb jelölt a Halley-üstökös volt, amely történetesen időszámításunk előtt 12-ben haladt el a Föld közelében.

Nem ez az egyetlen üstökös, amely ideális jelölt lehet a betlehemi csillag szerepére. Egy Han-dinasztia korából származó kínai forrás, amely feljegyezte a különböző égi objektumokat, időszámításunk előtt 4-ben is egy üstököst látott az égbolton.

Hirdetés

Ez az üstökös a forrás alapján hetven napig volt látható, és alkonyatkor kelt fel a keleti égbolton.

Mindez összevág a bibliai értesülésekkel.

A híres csillagász, Johannes Kepler azonban más elmélettel állt elő. Véleménye szerint a betlehemi csillag az időszámításunk előtt 7 során három alkalommal is bekövetkezett, rendkívül ritkának számító Jupiter-Szaturnusz együttállás okozta fényjelenség lehetett.

Manapság ezt a dátumot fogadja el a legtöbb tudós, hiszen a legtöbb bibliai információhoz passzol, és kevesebb ellentmondást támaszt, mint a többi. Ezek szerint – ha Jézus valóban ebben az évben született – jelenleg már 2030-at kellene írnunk 2023 helyett.

Visszatérve a kérdésre:

Vajon megtörténhet az, hogy hirtelen 2030-ra fogunk ébredni?

NEm valószínű, hogy egy ekkora időugrást korrigálna a világ a teljes időszámításban, ez szinte mbiztos hogy úgy marad ahogyan eddig, még ha egyre nyilvánvalóbb is a tévedés.

Mindenesetre nem árt tudni és tisztában lenni vele, hogy valójában hányat is írunk jelenleg.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.