CímlapsztorikTudomány

Végzetes dolog miatt nem bukkantunk még a földönkívüliek nyomára: ez minket is eltörölhet

Könnyen lehet, hogy az “orrunk előtt van” az univerzum “halálhozója”, mely minden más földönkívüli civilizáció kiirtásáért is felel.

Lehet, hogy a tudósok egy újabb megoldással állhattak elő arra vonatkozóan, hogy miért nem találtunk még rá a földönkívüli civilizációk nyomaira.

Ez a válasz pedig legalább annyira vészjósló, hogy az emberek nagy része talán ne is akarja hallani, mert nem fog többé nyugodtan aludni.

Hirdetés

A Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című folyóiratban megjelent új kutatás számítógépes szimulációk segítségével kimutatta, hogy az exobolygók, azaz a mi naprendszerünkön kívüli bolygók és holdjaik (az úgynevezett exoholdak) közötti ütközések valójában rendszeres események lehetnek, ami katasztrofális lehet az ezeken a bolygókon bimbózó idegen élet számára.

Bár a csillagászok még nem észleltek exoholdakat, arra számítanak, hogy sok ilyen bolygó van az univerzumban.

Ezek léte, vagy nem léte nagyon sokban befolyásolhatja a lehetséges életet.

Végső soron a tudósok felvetették, hogy talán az elszabaduló holdak lehetnek azok, melyek komplett civilizációkat irthatnak ki.

A gravitáció szabályozza a bolygó és holdjai közötti kölcsönhatásokat, ami árapályként és más hatásokban nyilvánul meg, mint például a mi holdunk lassú visszahúzódása.

A Föld holdja minden évben valamivel több mint két és fél centiméterrel távolodik bolygónktól, pályája minden évben egyre nagyobb lesz. Ugyanakkor a Föld minden évben egy kicsit lassabban forog.

Ez a két hatás közvetlenül összefügg:

A Föld a forgásából származó szögnyomaték egy részét átadja a Hold pályájának.

Ha ez elég sokáig folytatódna, a Hold végül elszakadhatna a Földtől. Szerencsénkre ez a folyamat nagyon sokáig tartana.

Hirdetés

A Nap jóval azelőtt felrobbanna, hogy a Hold teljesen elszabadulhatna.

De néhány exobolygó körül, különösen azoknál, amelyek sokkal közelebb vannak a csillagukhoz, mint a Föld a Naphoz, ez a helyzet sokkal gyorsabban kialakulhat.

Lényegében tehát ha voltak is értelmes civilizációk a galaxisunkban, nagyon nagy az esélye, hogy az elszabaduló holdjaik végezhettek velük mielőtt képesek lettek volna elhagyni a szülőbolygójukat.

Ez részben megmagyarázná egyébként a híres Fermi-paradoxont is, azaz hogy miért nem akadtunk még értelmes élet nyomára a világegyetemben.

Egyúttal végzetes felismerés, mert ez azt mutatja, hogy hacsak más tényező nem pusztít ki minket idő előtt, akkor bármilyen okból kifolyólag a Holdunk elmozdulása, elszabadulása végzetes eseménysort indíthatna be.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.