Tudomány

Végzetes és sokkoló, amit az Antarktisz alatt felfedeztek

Ez még Magyarországon is éreztetné a hatását: világvége újratöltve?

Az elmúlt napokban láttak napvilágot egy friss kutatás eredményei, amely az Antarktisz óriási, víz alatti földcsuszamlásaival foglalkozott, ennek eredménye pedig aggasztó megállapításokat tartalmaz.

A tenger alatti, vagy víz alatti földcsuszamlások bárhol kialakulhatnak a tengerfenéken, ahol elegendő mennyiségű üledék rakódott le.

Hirdetés

Ezek eredményeként hatalmas szökőár alakulhat ki, amely rengeteg ember életébe kerülhet, gazdasági és politikai hatásai pedig egyaránt tragikusak.

A mostani vizsgálat révén felfedezték, hogy az Antarktisz térségében, néhány száz méterrel a tengerfenék alatt olyan, gyenge üledékréteg található, amely bármikor katasztrófához vezethet.

A kutatók két egymást követő évben, 2017-ben és 2018-ban is ellátogattak a területre, hogy mintákat vegyenek az üledékből.

Ezek elemzése révén kiderítették, hogy a gyenge rétegeket alkotó, különálló kőzetképződmények kialakulásában fontos szerepet játszhattak a néhány millió évvel ezelőtti éghajlati változások.

A jövőben pedig elegendő lehet egy kisebb szeizmikus tevékenység az adott térségben ahhoz, hogy valóságos láncreakció induljon be.

zerencsére hazánk földrajzi fekvéséből eredően egy ilyen katasztrófa közvetlen hatásaitól védve vagyunk, azonban annak gazdasági és politikai vonatkozásait mi is megéreznénk.

Sajnos a sokunk által kedvelt üdülési célpontnak számító, kellemes és nyugodt vízéről ismert Földközi-tenger térsége is átélt már hasonló eseményeket a történelem során.

Néhány évvel ezelőtt a Haifai Egyetem és a Kaliforniai Egyetem kutatói nyilvánosságra hozták közös tanulmányukat, amelyből kiderül:

Mintegy tízezer évvel ezelőtt megacunami sújtotta a Földközi-tenger keleti partvidékét.

Hirdetés

Az óriáshullám magassága elérhette a 40 métert, a tengervíz pedig akár 3.5 kilométerre is behatolhatott a szárazföldre.

Ilyenkor érezhetjük úgy, hogy talán nem is akkora nagy baj, hogy mi nem tengerparti ország vagyunk.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!