Tudomány

Veszélyes betegségeket terjesztenek a kullancsok: kiadták a figyelmeztetést Magyarországra!

Nyugat-nílusi láz, kongói vérzéses láz, elkezdtek megtelepedni hazánk területén az eddig egzotikusnak számító fajok. Nagyon nagy lehet a baj… Akár 30%-os is lehet a halálozási arányuk.

A Hyalomma kullancsok felbukkanása rendkívül aggasztó hazánk területén.

Ezek a vérszívók egészen mások, mint amiket megszoktunk:

Hirdetés

kiváló a látásuk, nagyok, gyorsak, képesek üldözni áldozatukat, emellett pedig a krími-kongói vérzéses láz kórokozójának vektorai. A betegség egyes gócpontokon 30 százalékos halálozással jár.

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ELKH ÖK) a lakosság bevonásával indított nagyszabású projektet Kullancsfigyelő néven, amelynek célja a Hyalommák hazai elterjedésének feltérképezése.

Az inváziós szúnyogokra koncentráló Szúnyogmonitorhoz hasonlóan ez az alapja a potenciális veszélyt hordozó élősködők megfigyelésének, vizsgálatának azért, hogy egy lépéssel előttük járjunk, és alkalomadtán időben, hatékonyan tudjunk reagálni.

A krími-kongói vérzéses láz átadása szempontjából a Hyalomma marginatum és a Hyalomma rufipes a legfontosabb – magyar nevük nincs, a továbbiakban mi is Hyalommákként hivatkozunk rájuk.

A Mediterreáneum, Afrika és Dél-Ázsia melegebb éghajlatáról származnak, térségünkbe elsősorban vonuló madarak közvetítésével jutnak el.

Aggasztó, hogy valamenyni egybehangzó vélemény alapján itt van már a kullancs és a vírus is.

A krími-kongói vérzéses lázat (KKVL) számos faj hordozza tünetmentesen, megfertőződhetünk akár akkor is, ha fertőzött nyers hús feldolgozása közben megvágjuk a kezünket, és a vírus a véráramba jut. Legfontosabb vektorai azonban a Hyalomma kullancsok.

Milyen a betegség lefolyása?

Embereken a panaszok 1-13 nappal a fertőzés után jelennek meg: ingerlékenység, magas láz (akár hetekig is fennállhat), hátfájás, ízületi fájdalom, gyomorfájás, gyengeség.

Vörös szem és torok, valamint kipirult arc jellemzi, súlyos esetekben sárgaság, a betegség előrehaladtával gyakori orrvérzések és véraláfutások jelennek meg.

Hirdetés

Egyes járványos gócpontokon a halálozási arány a 30 százalékot is elérheti.

Már kimutatták hazánkban a vírus jelenlétét

Hazai rágcsálókban és mezei nyulakban megtalálható a vírus jelenlétére utaló ellenanyag, az idei év elején pedig megjelent egy szerológiai felmérés eredménye, amely hazai véradók mintáit vizsgálta egy évtized távlatában: nagyon alacsony arányban, de mutattak ki ellenanyagot a KKVL vírusára.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.