CímlapsztorikEgészségünkÉrdekes világ

Veszélyes lehet a kínai fokhagyma: így ismerheted fel!

Made in China: tele van különféle méreganyagokkal, de ez még nem minden. Így különböztesd meg a magyartól!

Míg a magyar fokhagyma nagyon jó minőségű, mondhatni párját ritkítja, addig ugyanez nem mondható el a beimportált fokhagymákról.

Különösen a kínai származásúról.

Hirdetés

A látszat csal: gyakran jóval nagyobb, húsosabbnak tűnik és hatalmas, az íze is a megfelelő, mégis “gyenge”.

De nem ez az “optikai tuning” a legnagyobb baj fele, és még csak nem is az, hogy egyes vizsgálatok szerint sokkal kevesebb benne a tápanyag, mint a magyar fajtában.

Kínában nem úgy bánnak a fokhagyma-ültetvényekkel, ahogyan kellene. Állítólag számos esetben szennyvízzel öntözik a földeket, és hormonokat, valamint egyéb kémiai anyagokat használnak fel, hogy megakadályozzák a hagymák kicsírázását.

A kínai fokhagymák színe sem véletlenül fehér:

Sok esetben klórral érik el az egészséges, vevőcsalogató külsőt.

Olyan hírek is felröppentek, hogy a fokhagymákat nem teljesen érett állapotban szedik le, ami rontja a minőségüket.

A gamma sugárzás, amellyel azért kezelik őket, hogy kibírják a több ezer kilométeres utat, szintén nem tesz jót nekik.

Ez pedig azért probléma, mert 2008-ban a világ fokhagymatermelésének 78%-át adta, és az Európai Unió tagországaiba is az ázsiai országból importálják a legtöbb fokhagymát.

2012-ben 6000 tonna volt a hazai fokhagyma termés, mellé – szinte kizárólag Kínából – 1485 tonna import jött be az országba.

Hirdetés

Elgondolkodtató…

Azaz nap mint nap találkozhatunk vele. Sokszor magyarként van eladva, erre is voltak korábban esetek.

Ezért fontos, hogy tudd, hogyan ismerheted fel, különböztetheted meg a magyartól.

Fontos már az elején a mérete: ezek általában hatalmas gerezdekből állnak, de ha megszagoljuk őket, akkor se íze, se bűze az egésznek, nincs fokhagyma illata.

Több hónapig úgy el tud állni, hogy még csak be sem barnul.

A legfontosabb különbség a kínai és a magyar fokhagyma között, hogy míg előbbin nincs rajta a gyökérmaradványa, vagy homorúra ki van vágva a gyökerének a helye, a hazain jól látható a gyökér maradványa.

Az is figyelmeztető jel lehet, hogy a magyar fokhagyma egész évben kapható, a kínai viszont karácsony környékén özönli el az országot, és mivel csak nyárig áll el, ősszel kevesebb van belőle.

Az egészségünk érdekében tehát érdemes megnéznünk, hogy mit veszünk!

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!