CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

Vészjósló hírek: Kemenesi szerint jön a NEGYEDIK hullám, ősszel újra be kell zárnunk mindent?!

“Beszélnünk kell a negyedik hullámról, ugyanis egyáltalán nem zárható ki, hogy be fog következni. Most kell beszélni róla, ugyanis az érkezését a jelenlegi folyamatok is nagymértékben meghatározzák…”

Kemensei Gábor víruskutató szerint sok szempontból veszélyes szakaszához értünk a járványnak.

A Portfolióban megjelent cikke szerint most főként abban látja a veszélyt, hogy a vakcinák és a járvány várható nyári visszaszorulása adta, gyakran hamis biztonságérzet fenntarthatja a járvány terjedési láncait,így ősszel még egy negyedik hullám is elérheti az országot.

Hirdetés

Hiába áll jól Magyarország és más országok az átoltottság terén.

Egyre több vakcináról derül ki, hogy nem elég hatékony, főleg az újabb koronavírus mutációkkal szemben.

Emellett a vírus a világ többi részén, az átoltatlan populációban tovább terjedhet és evolválódhat, azt pedig már most látjuk, hogy a koronavírus tüskefehérjéjének E484K kóddal jelölt mutációja a világ több régiójában egymástól függetlenül is kifejlődött.

Ez a mutáció ellenállóbbá teszi a vírust a jelenlegi védőoltásokkal szemben.

Erdőtűz hasonlat vészjósló eseményeket fest elénk

Kemenesei elmondta:

“Képzeljük el a jelenlegi helyzetet a tűzvész tombolásaként, de ne feledjük, hogy a tűz utáni parázsló erdő is veszélyes lehet, amennyiben jön egy szélvihar, amely feltámasztja. A tavaly nyári időszak, amikor először éltem ezzel a példával, éppen ezt mutatta meg. A fennmaradó fertőzési láncolatok, még ha nagyságrendekkel kevesebb embert is érintettek nyáron, fenntartották a vírus jelenlétét.

Ez egy „csendes”, Európa-szintű széthurcolási eseménnyé nőhette ki magát, amelyet az új variánsok megjelenése és valószínűleg a vírusnak kedvező időjárás is végül feléleszthetett.

Az, hogy mennyire jelentős önmagában akár csupán egyetlen fertőzési esemény is, jól példázza a tavaly februári bostoni üzleti konferencia esete.

A szuperterjesztési jelenség mintapéldája ez a konferencia, ugyanis több mint száz ember megbetegedését lehetett visszavezetni erre az eseményre, egyetlen, aktívan fertőző emberhez a későbbi kontaktuskutatások során.

Hirdetés

A rendezvényről a vírus „százféle” terjedési láncolaton keresztül végül pedig több tízezer emberhez eljutott, számtalan fokozottan veszélyeztetett közösségben…”

Ősszel újra mindent le kell zárni?

Kemenesi elmondta: amíg nem győzünk mindenhol, addig sehol sem győzünk.

Ezzel arra utalt, hogy amíg például Brazíliában tombol a járvány és a világ elmaradott és oltatlan régióiban szabadon terjed a vírus, addig különféle mutációk fognak kialakulni és soha nem érjük el a teljes nyájimmunitást, mindig lesznek az egyes országokban behurcolási események, amik akár újabb hullámokat generálhatnak…

Emiatt bár így direktben nem jelenthető ki, de előfordulhat, hogy ősszel ismét le kell majd zárni rengeteg mindent – de ez már a mi véleményünk.

Ne legyen igazunk!

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.