CímlapsztorikÉrdekes világTech-Kütyük

Világhírű magyar tudós figyelmeztetése: “Nem lehet nem tudomást venni a fenyegetésről”

Hatalmas tétje van az országok között vívott globális küzdelemnek.

Komoly baj lehet abból, ha nem figyelünk oda rá a jövőben, főleg mert ez nem a távoli jövőben ránk leselkedő veszély, hanem már most is itt van velünk – figyelmeztet a tudós.

Valamennyi világvezetőt aggasztja, még Putyin is tart tőle.

Hirdetés

George Tilesch, vagyis Tilesch György, a Szilicium-völgyi magyar vállalkozókat összekötő Neumann Society társalapító elnöke, a Fehér Ház MI-etikai etikai munkacsoportjának tagja, de dolgozott a NASA és az amerikai hadsereg kutatóival is.

Nemrég a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság konferenciáján adott elő, amit “A jelenből a digitális jövőbe” címmel rendeztek meg.

Itt többek közt arról beszélt, szerinte értelmetlen a mesterséges intelligenciáról jövőidőben beszélni, mert már itt van velünk, és hatással van az életünkre.

Tilesch korábban egy nagy közvéleménykutató vezérigazgató-helyetteseként is dolgozott, ők készítették azt a 2019-es globális felmérést, mely szerint a világ nagyjából annyira kíváncsi a mesterséges intelligenciára, mint amennyire tart tőle.

Elég csak a terminátor filmekre gondolni, vagy más jövőbeli robotikus hatalomátvételt említeni.

Ez még ugyan távolabb van, de az MI – mesterséges intelligencia – katasztrofális mederbe terelődhet, mely brutális háborúkhoz vezetheti az emberiséget.

Korábban maga Putyin is úgy jellemezte ezt az erőt, vagy területet, hogy bárki is fejleszti ki először, az a világ urává válhat, és ebben óriási veszély van a béke és az erőviszonyok stabilizációja, egyensúlya szempontjából.

Mivel a mesterséges intelligencia ilyen hatalmas erőt képvisel, globális versenyfutás kezdődött a nagyhatalmak között, és egyáltalán nem mindegy, hogy ezt melyik ország nyeri meg.

Az USA áll a legjobban, de aggasztó, hogy Kína is jön felfelé. A szakember szerint nem lehet nem tudomást venni a kínai fenyegetésről.

Hirdetés

Kína ugyanis jelenleg is egy totalitárius, tömeges megfigyelésre alkalmas államot és egy szűkebb rendszert működtet, ahol több millió kamera figyel minden állampolgárt, és digitális pontozza, kvázi kasztokba sorolja őket.

Ez pedig a jövőbeli mesterséges intelligencia által irányított és uralt digitális Világrend előjele lehet.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.