CímlapsztorikTudomány

Világkatasztrófa előtt állunk: halálos trícium szivárog a fukusimai erőmű reaktorából

Borzalmas felfedezést tettek az elmúlt napokban: Fukusima újra ontani kezdte magából a “halál cseppjeit”.

A trícium az egyik legmérgezőbb elem a Földön.

A szivárgás pontos forrását egyelőre nem tudták beazonosítani a szakemberek, az azonban biztos, hogy tényleges szivárgás indult meg.

Hirdetés

A trícium nagy mennyiségben erősen mérgező és veszélyes, noha most a hatóságok azt állítják, hogy az egészségügyi határérték alatt van a szintje.

Azonban sokan kételkednek ebben, hiszen a TEPCO vállalat a Napot is lehazudta az égről amikor a fukusimai katasztrófa utáni években bekövetkezett természeti pusztulás és a reaktorból kijutó radioaktív anyagok kapcsolatáról volt szó.

A katasztrófa még 2011-ben következett be egy földrengés hatására, mely miatt felrobbant és megsérült egy reaktorblokk.

Egyelőre nem tudni, hogy a trícium pontosan honnan, milyen forrásból szivárog, de az biztosnak látszik, hogy az anyag vagy a reaktorépületből, vagy a tartályokból, esetleg a szivattyúkutakból kerül a környezetbe.

“Úgy kell elképzelni a tríciumnak való kitettséget, mint a dohányzást. Ha elszívok egy cigarettát, hosszú távon nincs kimutatható hatása, az egészségügyi kockázata minimális. Ha viszont minden nap elszívok egy dobozzal, akkor már komolyabb a kockázat”

-nyilatkozta Kávási Norbert kutató Fukusima kapcsán.

9 évvel később a leolvadt fűtőelemeket továbbra is hűteni kell a jelen lévő hasadvány termékek (többek között cézium-137, stroncium-90, kobalt-60) hőtermelése miatt, annak ellenére, hogy nukleáris láncreakció már nem lehetséges.

A hűtéshez folyamatosan keringetett vizet alkalmaznak, ami a sérült fűtőelemekkel érintkezve radioaktívvá válik.

Az így keletkezett radioaktív vizet tisztítják, majd az erőmű területén tartályokban tárolják, mivel a trícium eltávolítása ipari méretekben jelenleg nem megoldott. Ez most óriási probléma a japánoknak:

Hirdetés

Jelenleg több mint 1 millió tonna hűtővízről van szó, amivel hamarosan valamit kezdeni kell.

A rengeteg megtisztított, de tríciumot még tartalmazó vizet jelenleg az erőmű területén tárolják több mint 1000 tartályban, de lassan nem lesz hely, ahová újabb tartályokat helyezhetnének el, az erőművön kívüli területeket pedig a jelenlegi szabályozások miatt nem vehetnek igénybe.

Ezért kell más megoldást keresni, ami jelen esetben a megtisztított hűtővíz óceánba engedése lesz, legalább is nagyon úgy tűnik.

A legtöbb tudós egyetért abban,. hogy a trícium csak nagyobb mennyiségen lehet veszélyes.

A jelenlegi szinten ez nem teljesül, ezért kár aggódni.

Ugyanakkor sokan nem is emiatt aggódnak. Hanem mert Csernobilt juttatja eszünkbe: ott is váltig állították: kicsi a sugárzás szintje… a doziméter ugyanis nem volt elég érzékeny, ráadásul rengeteg felsőbb szinten lévő embernek állt érdekében a katasztrófa eltusolása.

Ez pedig fokozottan lehet igaz a TEPCO vállalatnál.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.