CímlapsztorikEgészségünk

Világszenzáció a magyar tudós infúziós kezelése: megmenthetjük a világot

A vizsgálatok második fázisában már betegek is megkaphatják a kezelést! Magyar betegek juthatnak majd hozzá a világon elsőként az életmentő kezeléshez.

Magyarországon kezdődhetnek meg annak a magyar fejlesztésű terápiának a klinikai vizsgálatai, amellyel nagy eséllyel meg lehet akadályozni a koronavírus által kiváltott túlzott immunreakciót, az úgynevezett citokin vihart és a nyomában kialakuló súlyos szervkárosodásokat

— írta meg a Növekedés.hu.

Hirdetés

Az infúziós kezelést egy Amerikában élő magyar biológus immunológus, Baranyi Lajos fejlesztette ki, aki a lapnak elmondta:

Ha minden a tervek szerint halad, már ez év végére, vagy a jövő év elejére megkezdődhetnek a kezelések az új terápiával.

A terápiát a már kialakult betegségnél használhatják.

Míg a koronavírust az emberek 80-85 százaléka tünetmentesen vagy enyhébb tünetekkel legyőzi, kisebb hányaduknál súlyos kétoldali tüdőgyulladás, vagy egyéb szervkárosodás lép fel.

Ezt nem a vírus, hanem az az abnormálisan erős immunválasz, az úgynevezett citokin vihar okozza, elsősorban az idősek és a krónikus betegek szervezetében.

Baranyi infúziós terápiájával az eddigi vizsgálatok szerint meg lehet gátolni a citokin vihart és a nyomában kialakuló súlyos szervkárosodásokat.

A terápia során aktív peptideket, vagyis fehérjemolekulákat juttatnak infúzióval a szervezetbe.

A magyar származású kutató a terápiát az Egyesült Államokban fejlesztette ki, és az ott elvégzett labor- illetve állatkísérletekben egyértelműen hatékonynak bizonyult

— teszi hozzá a Növekedés.hu.

Hirdetés

Baranyi Lajos az Egyesült Államokban és Németországban is elindította a terápia szabadalmi eljárását és megkezdte az egyeztetést a magyar gyógyszerhatósággal annak érdekében, hogy a klinikai vizsgálatokat már hazánkban végezhesse el.

A kutató a lapnak úgy nyilatkozott: várhatóan heteken belül megkezdődhetnek a készítménnyel a preklinikai, illetve a klinikai vizsgálatok, az előzetes megbeszélések szerint Szegeden, illetve Budapesten.

Az állatkísérleteket követően az egyéb humán gyógyszervizsgálatokhoz hasonlóan először ezt a készítményt is egészséges önkénteseken tesztelik majd, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy semmilyen toxikus hatása nincs.

Ha ez egyértelműen kizárható, akkor a vizsgálatok második fázisában már betegek is megkaphatják a kezelést – természetesen csak kiegészítő terápiaként, az egyébként az állapotukra jelenleg alkalmazott legjobb terápia mellett.

Ez is azt jelenti azonban, hogy – amennyiben a kezelés beválik – magyar betegek juthatnak majd hozzá a világon elsőként az életmentő kezeléshez – hangsúlyozta a kutató. Hozzátette: a klinikai vizsgálatok 3. fázisában már ezreken fogják tesztelni a hatékonyságot, várhatóan Európa-szerte.

Ha minden a tervek szerint halad, már ez év végére, vagy a jövő év elejére megkezdődhetnek a kezelések az új terápiával.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.