CímlapsztorikEgészségünkTudomány

Vissza fogjuk sírni a covidot, ha ez a vírus is elszabadul – újabb fenyegetés az emberiségnek

A legelső áldozatok, két nővér hatalmas fájdalmak közepette halt bele a kórba. A vírus csontfájdalmakat, lázat, belső vérzést okoz, könnyű elkapni és nincs ellene oltás sem!

Jelenleg egy algoritmus szerint a Lassa-vírus elterjedése jelenti az emberiség számára a következő nagy fenyegetést, amely a koronavírushoz hasonlóan egy új világjárvány kirobbanásához is vezethet.

A Kaliforniai Egyetem tudósai kifejlesztettek egy új webalkalmazást, amely rangsorolja azokat a nagy vírusfenyegetéseket, amelyek jelenleg a vadonélő állatokban rejlenek, és fennáll a veszélye, hogy átterjedhetnek az emberekre is, ami akár egy új világjárvány kirobbanásához is vezethet.

Hirdetés

A lista élén jelenleg az úgynevezett Lassa-láz áll – egy az Ebolához hasonlító, elsősorban egerek és patkányok által terjesztett vírusos, lázas, megbetegedés, melynek megjelenését először 1969-ben, Észak-Nigériában jegyezték fel.

Nevét onnan kapta, hogy legelső ismert áldozatai – két misszionárius nővér – a Nigériában található Lassa városában haltak bele a kórba.

A Lassa-láz sok tekintetben hasonlít a koronavírusra. Ilyen hasonlóság például, hogy a

a vírus által fertőzött emberek közül sokan tünetmentesen vészelik át a betegséget, akik azonban nem ilyen szerencsések, azok jellemzően lázra, általános gyengeségre, fejfájásra, hányingerre, izom- és csontfájdalmakra és arcduzzanatra panaszkodnak.

Ezt követően azonban a betegeknél kötőhártya-gyulladás és belső vérzés alakulhat ki, amelyeknek egyértelmű jelei a szájból és/vagy a gyomor-bélrendszerből való vérzés jelentkezése.

A vírus túlélőinek mintegy egynegyede halláskárosodást is szenved (állapotuk az esetek közel felében három hónapon belül javul valamennyit, a felépülés ideje alatt azonban átmeneti hajhullás és járási zavarok is előfordulhatnak).

Viszonylag könnyű elkapni a vírust.

Nem kell közvetlenül a fertőzött állatokkal érintkezni, a Lassa-láz ugyanis a rágcsálók vizeletével vagy ürülékével szennyezett tárgyak, élelmiszerek megérintése révén is tovább terjedhet.

És bár a vírust jellemzően patkányok terjesztik, emberről emberre is terjed.

Hirdetés

Pontos adatok egyelőre nincsenek, a legújabb becslések alapján évente 100–300 ezer ember fertőződik meg Észak-Afrikában, és közel 5000 halálos áldozat van.

Jelenleg nincsen védőoltás a betegség ellen.

A jövő járványaiban illetékes nemzetközi szervezet, a Cepi (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) még 2017-ben három veszélyes vírust nevezett meg, amelyekre azt mondták, hogy szerintük a lehető legsürgősebben fel kellene készülni oltóanyagok kifejlesztésével.

Ez a három betegség a koronavírus, a Nipah-vírus és a Lassa-láz voltak.

Forrás: Promotions.hu

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.