Tech-Kütyük

Vízalapú szerkezet termelheti otthonok számára az ingyen áramot: mit szól majd ehhez az energialobbi?

A rezsigyilkosnak beharangozott szerkezethez vajon mit fog szólni az energialobbi, és a kőzműrabszolgásított Magyarország vezetése?

Jöhet az ingyen – legalábbis filléres – energia!

Létrehozhatták azt, amire az egész emberiség vár már évtizedek óta.

Hirdetés

Ha a technológiát tökéletesítik, akkor az olyan technológiai robbanást idézhet elő, amihez fogható még soha nem volt fajunk történelmében.

A Stanford Egyetem tudósaié az érdem. Ők azok, akik hosszas kísérletezgetés után hozták létre azt a mangán-hidrogén akkumulátort, melyről nemrég még a Nature folyóirat is beszámolt.

Egy tanulmányban hozták részleteibe menően nyilvánosságra a szabadalmat, mely a szél és napenergiát képes tárolni, fillérekből, a víz segítségével.

Már megépült a prototípus is, ami 7 centiméter magas és 20 milliwattóra villamis energiát képes termelni.

Ez ugyan még elég szerény, de a technológia fejlesztői messzemenően meg vannak róla győződve, hogy ez lesz a nagybetűs JÖVŐ.

Kis csiszolgatásokkal és átalakításokkal ugyanis ipari szinten is alkalmazható lenne, ráadásul legalább tízezer alkalommal is feltölthető lenne. A jelenlegi akkumulátorok ennek a számnak a töredékét produkálják, csak hogy viszonyítsunk.

Yi Ciu, a Stanford egyik vezető professzora egy nyilatkozatban elmondta, hogy a találmány meg fog felelni az energiaügyi Minisztérium céljainak, és közüzemi méretű elektromos tároló válik belőle.

A működési elve sem bonyolult: egy reverzibilis elektroncsere-reakcióval működik, ezt használja az energia filléres eltárolására.

Az egész ereje abban rejlik, hogy olcsó mangán-szulfátot vagy ipari sót alkalmaznak.

Hirdetés

A sót feloldják a vízben, majd az később kölcsönhatásba lép az akkumulátorba érkező elektronokkal.

“Amit tettünk, hogy egy különleges sót tettünk a vízbe, hozzáadtunk egy elektródot, és reverzibilis kémiai reakciókat hoztunk létre, amely elektronokat tárol hidrogéngáz formájában.”

Emellett még mindig dolgoznak azon, hogy a jelenleginél is jobban lecsökkentsék az új akkumulátor költségeit.

“Olyan katalizátorokat azonosítottunk, amelyek a 100 dollár/kilowattórás Energiaügyi Minisztériumi küszöbérték alá vihetnek minket”

– nyilatkozta Yi Cui.

Ez a gyakorlatban végső soron azt jelenti, hogy megfelezi az akkumulátorok költségét, ez pedig végül egy sokkal olcsóbb energiaforrás-hálózat születését eredményezi majd a nem is túl távoli jövőben.

A szakértők elmondták, hogy nem kizárt, hogy mindössze évekre vagyunk a nagy energiaipari bummtól.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.