CímlapsztorikÉrdekes világ

XVI. Benedek pápát kalapáccsal ütötték fejbe a halálának napján? A camerlengo titka?

NA EZT magyarázza meg valaki! Drótokon és köteleken át rángatott halott pápa, sírba vitt titkok? Csak a camerlengo tudhat mindenről?

A pápa halála és a camerlengo titkos feladata

Azt már egy ideje sejteni lehetett, hogy XVI. Ben edek halála valóban közeleg.

A sok sötét nyilatkozat és az állapotáról szóló aggasztóü hírek már az ünnepek előtt felröppentek.

Hirdetés

Aztán az óév utolsó napján kapta a világ a hírt, hogy a súlyos veseelégtelenségben szenvedő pápa itthagyta e földi létet és a Mennybe távozott az ő Istenéhez.

2005-től 2013-ig töltötte be az egyház legmagasabb pozícióját a német származású pápa. Egészségügyi okokra hivatkozott, mikor lemondott – erre egyébként 600 éve nem volt korábban példa.

Most a halálánka körülményeivel kapcsolatban merült fel néhány igen érdekes, furcsa dolog, ami aztán magát az egyházat is nyilatkozatra késztette.

A camerlengo – a pápa helyettese – feladata, hogy megállapítsa, ha az aktuális egyházfő eltávozott az élők sorából.

Bizarr “szertartás” a pápa halála után?

Régebben ezt úgy hajtották végre egy bizarr hiedelem és legenda szerint, hogy

háromszor a fejére ütöttek egy ünnepi ezüst kalapáccsal, majd saját anyanyelvén szólították őt a születési nevén.

Ha nem reagált és a pulzusát sem tudták kitapintani, a camerlengo bejelentette a pápa halálát.

Annak idején II. János Pál pápa 2005-ös halálának okán is elővették a külföldi sajtóorgánumok az ügyet, viszont egymásnak ellentmondó kijelentéseket tettek.

Az eszköz a legenda szerint ébenfából és aranyozott ezüstből készült, mérete 22x9x2 centiméter.

Hirdetés

A Vatikán egyébként mélyen hallgat az esettel kapcsolatban, egyetlen alkalommal szólaltak fel, akkor úgy fogalmaztak, hogy a történet csupán mítosz.

Most a Snopes járt utána annak, hogy mi lehet igaz a furcsa szertartásról szóló legendából.

„Ami az ezüst kalapácsot illeti, évszázadokon át valóban a pápa halálának igazolására használták, mígnem a gyakorlat az 1960-as években a második vatikáni zsinat reformjaival véget ért”

-vonták le a konklúziót.

A The Guardian több mint tizenöt éve még azt állította, hogy az évek során rituális hagyománnyá vált az ezüst kalapács használata a Vatikánban, noha ők is úgy ítélték meg, hogy a legenda a mai napig nem bizonyított.

Drótokon és köteleken át rángatott halott pápa, sírba vitt titkok?

Ugyanakkor az tagadhatatlan, hogy minden bizonnyal van egy a pápákra alkalmazott protokoll, mely során megállapítják a halál beálltát.

Több jelenlévő egészségügyi személy és egy magasan kvalifikált szakember teszi ezt meg az olyan esetekben, amikor kiemelt jelentőségű személlyel van dolguk – legalábbis a szakmán belül erről beszélnek.

Természetesen az is felmerült többek között, hogy XVI. Benedek pápát valójában “kiiktatták”, eltávolították az élők sorából, hogy soha ne tudjon beszél ni arról, mi is volt lemondásának valódi oka, így azt magával vigye a sírba.

Azonban ez utóbbi, szándékosságot firtató konteóknak nincs alapja.

Annak idején II. János Pál pápával kapcsolatban is számtalan szürreális találgatás látott napvilágot, például az, hogy már napok óta halott lehetett, és egy alkalommal az az erkélyen ülve már drótokkal és kötelekkel rángatták az élettelen testet, hogy a tömeg azt gondolja, hogy még él.

Mondanunk sem kell, hogy ez utóbbit szintén soha nem tudta senki bebizonyítani.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.