Érdekes világTudomány

Zárjuk be a klímagyilkos szénerőműveket: óriási akció indult, amiben te is harcolhatsz

A magyar villamosenergia-termelés szén-dioxid-kibocsátása felére lenne csökkenthető…

Zárjuk be, egy jobb és tisztább világért

A legtöbbet és leggyorsabban a klímaválság elsőszámú okozóinak, a szénerőműveknek a bezárásával tehetünk. Európai országok sora ezért is jelentette már be, hogy mihamarabb leállítják a szenet égető erőműveiket.

Most Magyarországon a sor:

Hirdetés

Az utolsó hazai szénerőmű, a Mátrai Erőmű bezárásával felére csökkenthető lenne a hazai villamosenergia-termelés szén-dioxid-kibocsátása.

A Mátrai Erőműre ráadásul egyre kevésbé van szükség: a naperőművek immár egyre több áramot termelnek Magyarországon is.

Néhány éven belül hasonló mennyiségű energiát fogunk tudni megtermelni napenergiával, mint amennyit a klímagyilkos Mátrai Erőmű állít elő.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium most készíti a Nemzeti Energia- és Klímatervet, mely meghatározza, miként lépünk fel a klímaváltozás ellen az elkövetkező évtizedekben.

Követeljük együtt: legkésőbb 2026-ig Magyarország is hagyjon fel a szén alapú villamosenergia-termeléssel, és zárja be az ország utolsó szénerőművét!

Klímahatás és jelentősége

A kibocsátásokat igen gyorsan kell csökkentenünk, alig bő 10 évünk van, hogy legalább a jelenlegiek felére csökkentsük a kibocsátásokat. Addig Paks II. várhatóan nem fog megépülni, és mivel Paks I.-et váltaná, érdemi kibocsátás-csökkentést nem eredményezne.

Az éghajlati válságra az atomenergia nem jelent megoldást: túl lassan és túl drágán épülnek meg az erőművek.

A valódi klímahatáshoz azonban rövid idő, alig néhány év alatt kellene több ezer reaktort felépíteni (amihez számításba kell venni az öregedő reaktorok leállítását is).

A megújulók eközben már ma is valóban életképes alternatívát nyújtanak: már 2013 óta a megújulók termelik a legtöbb villamos energiát az Európai Unióban, a nagyméretű atom pedig nem tudnak együttműködni a kisméretű, megújulókat hasznosító erőművek alkotta rendszerrel.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!