Egyéb

Zelenszkij: „Aki tapasztalta ’56-ot, hogyan tud közömbös maradni?”

Volodimir Zelenszkij Orbán Viktorhoz intézett szavai többször is beszivárogtak a hazai közbeszédbe. Miért vette elő a magyar miniszterelnököt az ukrán elnök többször is? Hogyan kell kommunikálni a rossz híreket, és hogy viselkedik az elnök, amikor nem bekapcsolt kamerába beszél?

„Lőszerre van szükségem, nem fuvarra!”

– mondta az ukrán elnök a háború kitörése után két nappal. Az egész ukrán–orosz vérontás egyik legemlékezetesebb mondata.

Hirdetés

Zelenszkij az elmúlt hónapokban Magyarországra is szánt néhány emlékezetes kiszólást.

„Remélem, Németországnak és Magyarországnak lesz bátorsága támogatni a döntést [az oroszok SWIFT-rendszerből való kizárásáról]. Nekünk megvan a bátorságunk megvédeni a hazánkat, megvédeni Európát.” (február 26.)

„Magyarország. Itt meg kell állnom, és őszintének kell lennem. Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, hogy kivel vagytok. Független ország vagytok. Voltam már Budapesten, imádom a várost.(…) Láttam a cipőket a Duna-parton, ahol tömeggyilkosság történt. Ott voltam a családommal.

Figyelj, Viktor, tudod, mi megy most Mariupolnál? Kérlek, menj a rakpartra, nézd meg azokat a cipőket, és akkor rájössz, hogy megint megtörtént a népirtás a világban. (…) És te hezitálsz, hogy szankciókat vezessetek-e be, vagy sem?

És habozol, hogy átengedd-e a fegyvereket, vagy sem? És habozol, hogy kereskedj-e Oroszországgal, vagy sem? Nincs idő tétovázni.”

(március 24.)

„Egy olyan emberhez akarok fordulni, aki nem úgy tűnik, hogy teljesen érteni, mi történik. Nemcsak Ukrajnában, hanem Európa-szerte. Magyarország miniszterelnökéhez. Gyakorlatilag ő az egyetlen Európában, aki nyíltan támogatja Putyint. (…) Az ukrán emberek támogatják a magyarokat, a magyarok pedig az ukránokat. Ugyanannyira tartjuk a békét és a szabadságot.

Ez mindig is így lesz. Mindig is jó szomszédságban fogunk élni. Meggyőződésem, hogy a kisebbségeink lehetnek a hidak ahhoz, hogy még egységesebbek legyünk. Politikusok jönnek-mennek. És az igazság marad. Erről beszélek – az igazságról. És mindig azt mondom, amit gondolok.

Amikor Magyarországról beszélek, Magyarországot értem alatta. És nem kell álcáznom a gondolataimat.” (április 2.)

Hirdetés

Nemrég a Guardian bírta szóra azt 38 éves egykori újságírót, aki Zelenszkij beszédeit írja, s mint ilyen, az ukrán vezetés egyik legfontosabb háttérembere.

Litvin szerint Zelenszkij akkor őszintén és érzelmileg nyíltan beszélt, ami ugyan néha botrányosnak tűnhet, de nem ebben a helyzetben.

„Az ukránok képtelenek megérteni: hogy tudnak magyar politikusok ennyire közömbösek maradni az oroszok ukrajnai háborújával kapcsolatban, amikor Magyarország megtapasztalta 1956-ot?

Alighanem ez az érzés határozta meg az elnök hangnemét.”

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kövesd partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.