Érdekes világ

Zelenszkij tökéletes csapdát állított Orbánnak: vajon erre mit lépsz, Viktor?

Az ukrán állam hirtelen egy olyan politikai fordulatot tett, amivel sarokba szoríthatja a magyar miniszterelnököt?

Eltörlik a hírhedt ukrán nyelvtörvényt?

Az ukrán parlament eléggé egyöntetűen fogadott el olyan változtatásokat a parlamentben, amik eltörlik többek között a magyra kormány által mindig is kifogásolt ukrán nylevtörvényt.

A törvény alapján a nemzeti kisebbséghez tartozó személyt megilleti az önazonossághoz, az egyesülési és békés gyülekezési szabadsághoz, a nézet-, a meggyőződés-, a gondolat-, a beszéd-, a lelkiismeret- és a vallásszabadsághoz való jog, valamint részt vehet a politikai, gazdasági és társadalmi életben.

Hirdetés

JOGA VAN A NEMZETISÉGI NYELVHASZNÁLATRA, A KÖZÖSSÉG KULTURÁLIS IDENTITÁSÁNAK MEGŐRZÉSÉRE.

A magyar kormány és a kárpátaljai magyar kisebbség szervezetei – amelyek kifogásokat emeltek a 2018-ban elfogadott oktatási törvény nyelvi cikkelyével, valamint az ukrán államnyelvként működéséről szóló 2019-es jogszabállyal, közismertebb nevén a nyelvtörvénnyel szemben, mert a kisebbségek jogainak csorbítását látták bennük – évek óta sürgették Kijevet, hogy hozzon az ukrajnai kisebbségek védelmét szavatoló jogszabályt.

Elvileg az EU-s csatlakozás miatt, de nagy politikai földcsuszamlást okozhat

A cél, ami miatt ezt most megtették nem az, hogy a magyaroknak kedvezzenek, sokkal inkább az EU felé egy kötelező kis gesztus, mivel feltétele az EU-hoz való csatlakozáshoz az, hogy ne legyenek csorbítva a kisebbségek jogai az országban.

Azzal, hogy Ukrajna jogokat biztosít a kárpátaljai magyaroknak is, ezzel sokak szerint a magyar kormány eddigi narratívájából csavarják ki a fegyvert.

A magyar kormány gyakran hangoztatta ugyanis, hogy Ukrajnával azért nem jó a viszony, mert a kárpátaljai magyarok jogait erősen korlátozta az állam mindig is.

Orbán sarokba szorítva: „Most kiderül, hogy Putyin kilóra megvette-e a magyar miniszterelnököt”

Egyes ukrán források azt mondják, hogy ez fellebbenti a fátylat arról, hogy mik Orbán valódi szándékai.

Ha ugyanis most sem változtat ukránellenes és oroszbarát politikáján, hogy ezt az érvrendszert kicsavarták a kezéből, akkor valamivel tényleg zsarolhatják őt a Kreml-ből, vagy személyesen Putyin.

Ez pedig egy olyan végső bizonyítéka lesz ennek, mai nem hagy kétséget a történelem lapjainak, majd mikor erről az eseménysorról beszélnek az eljövendő generációknak.

Most, hogy Ukrajna képes volt változtatni a kisebbségek és a kárpátaljai magyarokkal szembeni politikáján, az egész világ szeme Orbánon lehet – vélik sokan.

Hirdetés

Hogy erre vajon Viktor majd mit lép… És hogy ez a lépés saját szuverén döntése lesz-e, vagy megint szolgaian a Krem-ből érkező parancsokat hajtja végre…?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.