Zöld tea és a rák? Megdöbbentő kapcsolatot tártak fel
Erre még a tudósok sem gondoltak, mindenkit megleptek az eredmények.
A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány szerint a zöld tea egyik antioxidánsa segíthet a szervezet p53 nevű proteinszintjének növelésére.
Az EurekAlert! összefoglalója szerint a p53 fehérjét úgy is szokták hívni, hogy “a genom védelmezője”, és ezt annak a képességének köszönhet, hogy segít a DNA helyreállításában és rákos sejtek legyőzésében.
A Renssealer Politechnikai Intézet kutatásai akár teljesen új irányt jelenthetnek a rákellenes harcban, hiszen a zöld tea antioxidánsa, a epigallocatechin gallate, vagyis EGCG, és a genom védelmezője, a p53 között eddig teljesen ismeretlen, közvetlen interakciót fedeztek fel.
A munkánk segít megérteni, hogyan ad lendületet az EGCG a p53 rákellenes tevékenységének, ez pedig ajtót nyit újféle, EGCG tartalmú gyógyszerek fejlesztéséhez
– mondta el Chunyu Wang, a kutatóintézet munkatársa.
A p53 többféleképpen segít felvenni a rákkal szemben a harcot, például megakadályozza a sejtek növekedését és aktiválja a DNS károsodásának helyreállítását.
Illetve ha ez nem lehetséges, elindítja az apoptózist, azaz a programozott sejthalált.
Az EGCG egy természetes antioxidáns, ami azt jelenti, hogy segít a majdnem folyamatosan jelentkező, oxigén-anyagycsere által okozott károk visszafordítására.
A zöld tea bővelkedik ebben az összetevőben, de étrendkiegészítőként is megvásárolható.
Wang kutatócsoportja megállapította, hogy az EGCG és a p53 közötti interakció során az antioxidáns segít megakadályozni a protein lebomlását.
Jellemzően, miután létrejönnek a p53 fehérjék, hamar elhasználódnak, ez pedig egy állandó alacsony szinten tartja a rák ellen segítséget nyújtó proteinszintet.
A tanulmányt az Egyesült Államok Nemzet Egészségügyi Intézetének támogatásával publikálták.