CímlapsztorikTudomány

10 éven belül nagy pusztítást végezhet egy Földbe csapódó aszteroida: a NASA már védelmi rendszert épít

A jelek szerint egy aszteroida valóban a Föld felé közelít.

Jobb esetben is a Föld-Hold távolság TIZEDÉRE közelít meg minket, de egyre nagyobb esélye van annak, hogy becsapódhat.

Ez pedig milliók életét sodorhatja veszélybe.

Hirdetés

A NASA már az emberiség történetének legnagyobb mentőakcióját tervezi.

Amikor a Kitt Peak Nemzeti Obszervatórium csillagászai 2004-ben felfedezték a 99942 Apophis kódnevű aszteroidát, a számításaikból kiderült, hogy 2,7 százalék az esély rá, hogy eltalálja a Földet. E

zért a Torino-skálán (amely az ilyen objektumokat rangsorolja veszélyességük alapján) 4-es besorolást kapott, ami a legmagasabb fokozata a földközeli égitesteknek.

Marina Brozovic, a NASA a kalifornai Pasadénában található Jet Propulsion laboratóriumának tudósa szerint az, hogy az Apophis 2029-ben ennyire közel kerül majd a Földhöz, komoly tudományos lehetőséggel bír.

A 340 méter széles aszteroida 2029. április 13-án repül majd el nagyjából 33 ezer kilométerre tőlünk. Csak emlékeztetőül:

A Föld–Hold-távolság nagyjából 384 ezer kilométer.

Az objektum ráadásul újra visszatér majd a Földhöz, a várakozások szerint valamikor 2036-ban, de hogy akkor mennyire lesz közel, azt egyelőre nem tudni.

Egyesek szerint kritikus közelségű lesz már a 2029-es esemény is, sőt, talán be is csapódhat, különösen ha addig még módosul a pályája.

Ha így lenne, az katasztrófa lenne, ugyanis akárhová csapódna be, több millió ember élete kerülne azonnal veszélybe, de a globális időjárásra is hatással lenne.

Hirdetés

Végső soron egy kisebb tömeges kihalást idézhetne elő, így ténylegesen veszélyeztetve az emberi civilizáció fennmaradását is.

Éppen ezért nem lehet véletlen, hogy a NASA és az ESA már egy ideje komolyan tervez egy Föld mentőakciót.

A hetekben érkezett ugyanis a hír:

Az Európai Űrkutatási Hivatal (ESA) megkezdte a munkát az első olyan bolygóvédelmi rendszer kiépítésén, amely aszteroidabecsapódásoktól hivatott oltalmazni a Földet.

El is keresztelték az egészet Héra-projektnek.

Ebben a projektben – az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) Dart nevű űrszondájának közreműködésével – azt tanulmányozzák, hogy mi történik, ha egy űrhajó vagy egy űrszonda nekiütközik egy aszteroidának (kisbolygónak), hogy megtudják, megváltoztatható-e egy Föld felé tartó égitest iránya.

A Héra görög istennő nevét viselő bolygóvédelmi projekt keretében az első kísérletet 2022-ben hajtják végre, amikor az amerikaiak űrszondája, a Dart összeütközik egy 150 millió kilométerre lévő kettős aszteroida kisebbik darabjával, és a kutatók szerint várhatóan maga után hagy egy krátert és megváltoztatja az égitest röppályáját.

Az ESA szerint ez lesz az első olyan égitest, amelynek fizikai tulajdonságait és útirányát az ember megváltoztatja.

Az ütközés után a Héra repül oda a dupla aszteroidához, hogy adatokat gyűjtsön az aszteroidák szerkezetének és összetételének jobb megértése céljából.

Az íróasztal-nagyságú űrszonda magával visz miniszatelliteket is, 10 centiméteres kockákat, amelyek a kisbolygó összetételét és belsejét fogják vizsgálni.

Kérdés, hogy ennek valóban az-e az oka, mert az ESA és a NASA sokkal többet tudhat az Apophis által jelentett veszélytől, mint amit a közvéleménnyel megosztanak.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.