MisztikumMúltidézőTudomány

10 ezer éve élt kihalt glyptodon maradványai Argentínában: az eddigi legteljesebb lelet az ősvilágból

Soha ennyire épen maradt példányt nem találtak még.

Eredetileg Argentínába találták meg azt a közel 10 ezer évesre becsült, kihalt őslény maradványait, melynek szinte teljesen épen maradt páncélja került elő egy patak partjáról.

Eleinte az ott ténykedő munkások vették észre, hogy van valami a mélyben, amit ők egy hatalmas, több millió éves dinoszaurusz tojásnak gondoltak.

Hirdetés

Fel is röppent az eset kapcsán a hír, hogy talán egy őshüllő tojásait találhatták meg, és vad pletykák indultak arról is, hogy a tojás még ép is lehet.

Az illetékesek hamar lehűtötték a kedélyeket, amikor bejelentették, hogy a helyszíni vizsgálatok alapján egy glyptodon maradványairól van szó.

Ez egy különleges, páncélos őslény volt, mely 10 ezer évvel ezelőtt létezett a Földön, mielőtt kihalt.

Ez az állat egy admadilló-szerű élőlény volt, mely Dél-Amerika területén volt őshonos a Jégkorszak előtti időkben.

Oscar Vique, a Marcos Paz Paleontológiai Rezervátum munkatársa szerint a kemény héj 98%-ban sértetlen, és “nagyon jó állapotban fennmaradt példánynak” nevezte.

A patakok és folyók partján gyakran kerülnek elő eltemetett kövületek, mivel az áramló víz fokozatosan erodálja a partot, ami megkönnyíti az ősi páncélok és csontok megtalálását.

A mostani lelet igen különleges, mivel soha azelőtt nem találtak ennyire nagymértékben épen maradt páncélt.

A hír kapcsán egy hírvideó is napvilágot látott az ásatás helyszínéről, ahol megtalálták a különleges páncélt:

Érdekes a tény, hogy ezekkel a kifejezetten őshüllő-szerű lényekkel 10.000 évvel ezelőtt részben az ember is együtt élt.

Hirdetés

Sokan felvetették a médiában, hogy mekkora esély lehetne ezt a lényt klónozni, azonban a páncélzat nem tartalmaz használható DNS részletet vagy maradványokat.

Ugyanakkor a jövőben a kutatók nem tartják kizártnak, hogy előkerüljenek olyan maradványok, melyek ezt lehetővé teszik, vagy tovább fejlődik a DNS technológia, amivel már esélytelennek gondolt leletekből is ki tudnak vonni örökítőanyagot.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!