Érdekes világTudomány

Döbbenetes felfedezés: éreznek és “sikítanak” a növények, amikor eszik őket – fejlettebb életformák, mint bárki gondolta volna

A Cornell Egyetem kutatói olyan felfedezést tettek ami végleg bebizonyítja: a növények tényleg képesek érezni és bizonyos szinten gondolkodni is. Kezdhetjük újraírni a biológiai tankönyveket.

A növényekről eddig mindenki azt gondolta, hogy egyszerű életformák, és nincs agyuk, emiatt alig érzékelnek valamit a külvilágból.

Ez egyáltalán nincs így, sőt, bizonyos értelemben összetettebbek és intelligensebbek lehetnek, mint a főemlősök…

Hirdetés

Jelet küld a növény, ha megtámadják

Azt már egy ideje tudni lehet má smegfigyelésekből és kutatásokból, hogy a növéynek bizonyos esetekben ha támadás éri őket, jeleket adnak le a “testükben”.

A Cornell Egyetem kutatóinak most sikerült megfejteni, hogy mire is szolgál az egyik ilyen jelátvivő vegyület, az eredmények pedig nagyon megdöbbentettek mindenkit.

Gyakorlatilag arról van szó, mintha a növények “sikítanának”, amikor elkezdi egy állat enni őket. Ezzel egyúttal jeleznek a többi környezetükben lévő növénynek, attól függetlenül, hogy egy fajba tartoznak-e.

Egy egy figyelmeztetési és védelmi mechanizmusa a flórának, amit azelőtt soha nem figyeltek meg.

Sokkal összetettebb és okosabb életformák, mint hittük

A megfigyelések szerint növény ezzel jelez a közelében lévő társainak, hogy védekezzenek, mert veszély közeledik.

Azok a növények, amelyeket már többször támadtak meg, egymáshoz hasonlóbb kémiai szignált bocsátanak ki, ami azt jelenti, hogy egy univerzális veszélyjelzést adnak a többieknek

Intelligens hálózatot képesek alkotni

A kutatók a természetben végezték a kísérletüket, véletlenszerűen elszórt, kaspóba ültetett aranyvesszőkkel, amelyek között volt egy, amire rászabadították a növényfajt kifejezetten kedvelő levélevő Trirhabda virgata nevű bogarat.

A növény testét befedték egy szövetgallérral, ami felfogta az általa kibocsátott kémiai jeleket, amiket később a kutatók elemezni tudtak.

Az eredmények ellenőrzése érdekében egy kontrollcsoportot is felállítottak a növényekből.

Hirdetés

Hetekkel később megfigyelték, hogy a megtámadott növények milyen kémiai jeleket bocsátottak ki magukból.

Kiderült, hogy védettebbek voltak a megtámadott növény körüli növények, mint a kontrollcsoport tagjai, ami azt mutatja, hogy a növények figyelmeztetési módszere hatékonynak bizonyult: azok, amelyek befogták a vészjósló jeleket, azonnal elkezdték megvédeni magukat.

Nem tudni még, hogyan kommunikálnak egymással

Egyelőre nem tudni, hogy a “segélykiáltást” meghalló növények hogyan fogják fel a feléjük áradó információt, a kutatók úgy sejtik, hogy a sejtmembránjaikkal lép valahogy kölcsönhatásba a másik növény által kibocsájtott kémiai jel.

Az az egész felfedezés azért is nagyon megdöbbentő, mert nem csak a biológia tankönyveket kell újraírni emiatt, hanem az egész életformát, a növények összetettségét is újra kell gondolnunk.

A növényekről eddig mindenki azt gondolta, hogy egyszerű életformák, és nincs agyuk, emiatt alig érzékelnek valamit a külvilágból.

Ez egyáltalán nincs így, sőt, bizonyos értelemben összetettebbek és intelligensebbek lehetnek, mint a főemlősök…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!