Tudomány

2021 “feléled” a tűzgyűrű mega-földrengések söpörhetnek végig a bolygónkon?

A mostani, sorozatosnak látszó horvátországi földrengés kapcsán rengeteg kérdés merült fel azzal kapcsolatban, hogy vajon mi történhetett, mi lehet a geológiai magyarázat rá.

Csak egy véletlenszerű rengéssorozat, és ennyi volt?

Vagy újabb várhatók, és egy mindent elsöprő erejű megarengés, melybe a bolygó más pontjai is beleremegnek?

Hirdetés

Régóta él egy szóbeszéd arról, miszerint a Tűzűgyűrű újjáéledhet, és a geológiai aktivitás újra felszökve szimultán pusztító erejű rengések sorozatát idézheti elő a törésvonalak, kőzetlemezek mentén.

A földrengések 90 %-a a Csendes-óceáni tűzgyűrű területén pattannak ki.

Ezen a területen óceáni lemezrész bukik alá a kontinens vastagabb lemeze alá. A földrengések epicentrumai kb. 600 km mélységig rajzolják ki a az alábukó lemezt.

A Tűzgyűrű, mely a Csendes-óceán egy részén a partvidékek mentén húzódik, ébredezik.

A Yellowstone szupervulkán is rengeteg kisebb előrengést produkált, és az ott lévő források savasodni kezdtek, és kén szabadul fel belőlük.

Minden jel arra utal, hogy a Földön, pontosabban a föld felszíne alatt világszerte nagy változások álltak be.

Most egy vihar előtti csendes időszakban vagyunk. Sok a földrengés, ezek pedig egyre erősebbek. De az igazi nagy rengés hátravan.

Ha a Tűzgyűrűnél robban ki a kataklizma, akkor az beindíthatja a Yellowstone szupervulkánt is, ami az egész bolygón végighullámzó cunamit okozhat.

Ha a Yellowstone tör ki hamarabb, akkor pedig az indíthatja el a Tűzgyűrűben azt a bizonyos láncreakciót.

Hirdetés

Órák alatt a kontinensekre is benyomulna, akár 100 kilométer széles sávban, mindent elpusztítva.

Más vélemények azt mondják, hogy maga a Tűzgyűrű ébred fel időnként, és ez magyarázza a 13-20.000 évente bekövetkező, nagyobb tömeges kihalási eseményeket.

Egyúttal megmagyaráz olyan ősi legendákat, melyek a föld mélyéből előbújó, tűzokádó sárkányokról és sötét erőkről szólnak…

Ezek ugyanis tulajdonképpen akkori értelmezései lehettek egy nagyobb erejű, globális pusztításra képes rengéssorozatnak.

A mostani rengés csak egy volt a sok közül, így sok tudós szerint alaptalan a riadalom.

Ebben igazuk is van, meg nem is.

A rengések száma és eloszlása elkezdett ugyanis eddig geológiailag csöndes területekre kiterjedni, emellett a földrengések között egyre gyakoribban a nagyobb erejű rengések.

Ez a tendencia pedig elméletben jelezheti azt, hogy a Tűzgyűrű ébredezik.

Ha egy mega-rengés söpörne végig a Földön, az romba döntené az ismert modern civilizációt.

Olyan helyeken nyílna meg a föld, és söpörne végig rengés, ahol azelőtt soha. Még valószínűleg mi, itt a Kárpát-medencében sem lennénk biztonságban.

A Föld teljes arculatát átalakítaná ez a gigaföldrengés sorozat, arról nem beszélve, hogy órák alatt emberek tízmillióinak életét venné el.

A hátrahagyott kár pedig olyan gazdasági terhet róna az országokra, hogy az a világ gazdaságát teljes egészében nézve is jelentősen visszavetné.

Megakadályozni nem lehet, de felkészülni rá igen, és ezt sürgetik egyre több tudományos találkozón és fórumon. Hogy amikor beüt a baj, ne essünk pánikba…

Ha ez bekövetkezik, akkor az ember csak a szemlélője lesz ennek a folyamatnak.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!
Címkék földrengés

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!