CímlapsztorikEgészségünk

6 kimondatlan igazság, amivel a gyógyszergyárak manipulálják a betegeket és a világot

John Virapen, az Eli Lilly gyógyszervállalat egykori vezérigazgatója elmondta, valójában átverik az embereket.

A gyógyszervállalat egykori feje elmondta az igazságot

John Virapen az egyik leghitelesebb figura a gyógyszeripari botrányokkal kapcsolatos témákban.

Ő maga ugyanis az Eli Lilly nevű hatalmas gyógyszervállalat vezérigazgatója is volt már, és bennfentesként látta, hogyan is zajlik a nagyipari gyógyszergyártás.

Hirdetés

Megdöbbenve tapasztalta, hogy az évtizedek alatt az egészségipar riasztó fordulatot vett: már nem a gyógyszerek, hanem a betegségek gyártása volt a cél, és célja ma is az egészségügyi rendszereknek.

A “Mellékhatás: halál” című leleplező könyvében találta ki arról, hogyan is működik ez az aljas és korrupt, profitorientált rendszer belülről.

Kilóra megveszik az orvosokat

Virapen szerint a gyógyszeripar rengeteg pénzt költ arra, hogy a gyakorló orvosokat rávegye termékeik felírására.

Itt a beteg és az orvos közötti bizalomra alapoznak, hiszen egy orvosa iránt bizalommal viseltető beteg feltehetően nem fogja megkérdőjelezni a javasolt gyógyszert.

Egy lefizetett orvos pedig feltehetően azt a gyógyszert fogja felírni betegének, amire az őt pénzelő gyógyszergyár megkérte. Jó kis marketingfogás, nem?

Manipulálják a tudományos közösséget

A véleményvezéreket – elismert kutatókat és orvosokat – drága utazásokkal, ajándékokkal vagy akár pénzzel vesztegetik meg, hogy szakmai fórumokon – beleértve a neves tudományos szaklapokat is –, pozitívan vélekedjenek adott gyógyszerekről, ezzel befolyásolva az ő szavukra adó egyszerű orvosokat.

Virapen saját bevallása szerint számos ilyen utaztatásban és megvesztegetésben részt vett.

Betegségeket gyártanak

A gyógyszeripar kitalál betegségeket és horribilis összegeket költ marketingkampányokra, hogy a szóban forgó betegségekre általuk ajánlott gyógyszerek forgalmát növelje.

Ennek kapcsán – Virapen könyvétől függetlenül – óhatatlanul is a ma már lerágott csontnak számító, de egy-két éve a közvéleményt igencsak foglalkoztató H1N1 influenzavírus okozta „járvány” és az erre forgalmazott oltások körüli érvek és ellenérvek jutnak eszembe.

Hirdetés

Alig tesztelik a gyógyszereket, mi vagyunk a valódi kísérleti alanyok

Az újonnan forgalomba kerülő gyógyszereket többnyire rövid ideig tesztelik és többnyire igen kisszámú tesztalanyon…

Így forgalomba hozásuk után nem lehet tudni, hogy milyen hatásaik lesznek a készítményt hosszú távon használó körében, illetve olyan célcsoportok (pl. gyerekek, öregek) körében, amelyek egyáltalán nem vettek részt a tesztelésben.

Kitalált betegségek, begyógyszerezett gyerekek

A gyógyszeripar egyre nagyobb figyelmet fordít a gyerekekre, egyre több olyan betegséget – vagy általa betegségnek nevezett tünetet – próbál kezelni gyógyszerekkel, ami valójában nemhogy nem igényelne gyógyszeres kezelést, hanem betegségnek sem kellene tekinteni.

Javallaton túl forgalmazott gyógyszerek

A gyógyszerek jelentős részét javallaton túl forgalmazzák, azaz engedélyeztetik ugyan egy bizonyos betegség kezelésére. viszont a gyógyszert az engedélyezetten kívüli betegségekre is felírják.

Mégpedig nemegyszer valamelyik mellékhatásuknak köszönhetően…

Virapen szerint olyan gyógyszerek is vannak, amelyek javallaton kívüli értékesítése forgalmuk 90%-át is kiteszik.

Viszont a gyógyszert az engedélyezetten kívüli betegségekre is felírják, nemegyszer valamelyik mellékhatásuknak köszönhetően. Virapen szerint olyan gyógyszerek is vannak, amelyek javallaton kívüli értékesítése forgalmuk 90%-át is kiteszik…

A gyógyszeripar valódi működése

Az ő vezetése alatt az Eli Lilly vállalat évi 700 000 dollárról 15 millió dollárra növelte forgalmát. 1988-ban a vállalat Puerto Rico-i vezérigazgatójává nevezték ki, majd 1989-ben elbocsátották a cégtől.

1990 után szintén a gyógyszeriparban dolgozott, különböző gyógyszeripari cégek tanácsadójaként, Latin-Amerikában, Közép-Amerikában és a karibi térségben.

Végül nemrégiben 2015-ben Németországban hunyt el.

Leleplezése za egész ipart megrengette, és elkezdte felnyitni a világ szemét azzal kapcsolatban, hogyan is működik valójában a gyógyszeripar.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!