CímlapsztorikÉrdekes világ

72 év lesz Magyarországon a nyugdíjkorhatár? Szakértők szerint csak idő kérdése, mikor jön a szigorítás? ATV interjú

Egy a közelmúltban készült tanulmány szerint a nyugdíjkorhatár emelése segíthet az összeomló nyugdíjrendszer helyzeten, hazánkban például úgy, ha 2050-re a nyugdíjkorhatárt a mostani 65 évről 72 évre tolják ki.

A Portfolio számolt be arról, hogy míg a nyolcvanas évek elején húsz 65 éves, vagy a feletti életkorú ember jutott 100 aktív korú munkavállalóra, a következő 35 évre vonatkozó becslések szerint már 53 időskorú jut 100 aktívan dolgozó emberre az OECD országokban.

Ha a foglalkoztatottak számát nem sikerül érdemben növelni, a társadalom elöregedése jelentősen ronthatja majd a nyugdíjasok életszínvonalát.

Hirdetés

Egy a közelmúltban készült tanulmány szerint a nyugdíjkorhatár emelése segíthet a helyzeten, hazánkban például úgy, ha 2050-re a nyugdíjkorhatárt a mostani 65 évről 72 évre tolják ki.

A Portfolio elemzése szerint azonban ez a lépés önmagában nem elég: komoly munkaerőpiaci változások is szükségesek, például a nők foglalkoztatottságának jelentős növelése.

A Portfolio elemzése az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak a legújabb jelentése alapján készült.

A hivatal népességi előrejelzése szerint az Unió népessége közel öt százalékkal fog csökkenni 2100 január 1.-ig, ez 20 millió emberrel kevesebbet jelent.

A Pénzcentrum szerint az EU népessége 2044 körül fog tetőzni (kb. 525 millió fő), innen viszont folyamatos népességfogyás várható hosszú évtizedekig.

Ami Magyarországot illeti, az előrejelzések alapján a következő nyolcvan évben folyamatos népességcsökkenés várható, ha pedig ez beigazolódik, akkor 2100-ra hazánk népessége 8 millió fő alá csökken majd.

Az egész Európai Unióban komoly problémát jelent a társadalmak elöregedése.

Tavaly az EU lakosságának 11 százaléka volt nyugdíjas korú, ha nem áll be gyökeres változás a mostani folyamatokban, akkor 2100-ra az EU népességének 31%-a nyugdíjas korú lesz.

A 80 év felettiek aránya tavaly 6 százalék volt, 2100-ra ez 15 százalékra emelkedhet.

Hirdetés

Az Eurostat szerint 80 év múlva 100 munkaképes korú európai emberre 57 nyugdíjas fog jutni.

Magyarországon a függőségi ráta 2100-ra 55 és 60 százalék közé fog esni, ez azt jelenti, hogy 100 munkaképes korú magyarra 55-60 nyugdíjas jut majd.

Az elöregedés és a népességfogyás együttesen nyugdíjkatasztrófához vezethet a Pénzcentrum elemzése szerint.

A függőségi ráta növekedésének problémájára lehet megoldás a fentebb említett nyugdíjkorhatár-emelés.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.