Harvard Kutatója: azonnal abba kell hagynunk az alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztását
David Ludwig, az American Medical Association of Pediatrics c. folyóiratában közzétett kutatásában rámutat arra, hogy végtelen bizonyítékkal rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy a mesterségesen édesített élelmiszerek mennyire veszélyesek az emberi egészségre.
A túlzott cukorfogyasztás összefüggésben áll a cukorbetegséggel, az elhízással, a gyulladásos megbetegedésekkel és egyebekkel.
Mindezen negatív egészségügyi hatások miatt, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma, az Egyesült Államok Gyermekgyógyászati Tanszéke és más szervezetek sem javasolják a cukros italok általi kalóriabevitelt.
A zsírszegény tej, mely az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú ital, túl nagy népszerűségnek örvend, és a „szakemberek” azt javasolják, hogy legalább 3 pohárral fogyasszunk belőle naponta.
David Ludwig kutató azonban kijelenti, hogy:
„ez a tanács az egyik legszörnyűbb, amelyet az amerikai emberek eddig kaphattak. Mert ennek hatására, az amerikaiak millió liter tejet fogyasztanak évente, a kalciumhiány pótlása végett…”.
A tejtermékeket forgalmazó szervezetek folyamatosan népszerűsítik az alacsony zsírtartalmú tej fogyasztását, annak ellenére, hogy ezekben a termékekben adalékanyagok és ezen belül nagymértékű cukor van jelen.
Ezt cáfolják meg a fenti tanulmányok, amelyek rámutatnak arra, hogy a cukor és az összes mesterségesen édesített termék mennyire káros az emberi szervezetre.
És ebben az adott esetben, a tejben levő zsírokat, felváltják az édesítőszerek egészségre káros és veszélyes hatásai.
“A legrosszabb, amit tehetünk, ha csokoládé ízű és alacsony zsírtartalmú tejet fogyasztunk, mivel ebből már eltávolították a zsírt, így az kevésbé ízletes.
Ennek pótlására cukrot adnak hozzá, hogy meggyőzzék a gyerekeket a napi, legalább három adag elfogyasztásáról.” … “A kalciumot, sok más élelmiszer révén is pótolhatjuk a szervezetben.
Ilyen például a brokkoli vagy a kelkáposzta, a zöld levelű növények, a diófélék, amelyek több kalciumot tartalmaznak, mint a tej.” – mondja a szakember.
De miért is nem jó az alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása?
A harvardi egyetem szakemberének, David Ludwignak igaza van, amikor ellentmond a fentebb említett ajánlásoknak, amelyek támogatják a tejtermékek nagy mennyiségű fogyasztását.
Aki nem tudja teljes mértékben kiiktatni étrendjéből a tejtermékeket, jól tenné, ha legalább csökkentené a mennyiséget, mivel ezek fogyasztása különösen veszélyes a krónikus betegek esetében.
Ha azonban mégis a tejtermékek fogyasztása mellett döntenek, akkor ellenőrizzék, hogy azok kiváló minőségűek és bio eredetű termékek legyenek – különben csak az egészségüket kockáztatják a fogyasztásuk által.
Forrás: filantropikum.com, medium.com, drdavidludwig.com