CímlapsztorikEgészségünkTudomány

Öngyilkosság a magyar hagyományos étrend – állítja a Londoni Egyetem kutatása

A kelet-európai hagyományos konyha ártalmas az egészségre, és hosszú távon rákkeltő és egészségromboló a szervezetünk számára, de ez még nem minden. A disznózsírral való sütés jelentősen növeli a szívbetegségek miatti és a daganatos halálozás kockázatát…

Tudósok vezették le, hogy pontosan mi a baj vele és hogyan tesz tönkre minket belülről…

Nem szabad elmenni a tény mellett, ami mára ténylegesen egy tény, tehát tudományos bizonyíték van rá:

Hirdetés

Mégpedig az, hogy a kelet-európai hagyományos étrend valóban nem a legjobb az egészségnek.

Vagyis a nagymama által agyon zsírozott, cukrozott receptek, ételek, sütemények…stb. bár jó nosztalgikus emlékként élnek bennünk gyerekkorunkból, az egészségünkre kifejezetten ártalmas volt már akkor is.

Legalábbis a Londoni University College egyik magyar kutatója kollégáival együtt ezt mutatták ki egy igen alapos, sok tényezős kutatás eredményeit áttanulmányozva.

Kelet-Európában már egy ideje alacsonyabb volt az átlagéletkor, mint Nyugaton, erre szerettek volna magyarázattal szolgálni, rájönni ennek okára.

A hiba pedig az ételeinkben rejlik – jelentették ki.

A hagyományos magyar étrend hihetetlenül egészségtelen: túl sok sót, fűszert, cukrot és zsírt használunk.

Ennek egyik szomorú de bizonyítható látlelete az, hogy Európa legelhízottabb nemzetévé váltunk.

Minden harmadik magyar ember túlsúlyos valamilyen szinten, és ez az arány egyre csak romlik. Mindenféle krónikus betegséggel küzd a társadalom jelentős része már a 30-as éveitől kezdve az egészségtelen életmód és ételek miatt.

Persze ehhez a kutatás szerint hozzájárul az alkoholfogyasztás és a dohányzás is, amik miatt Európa hullaháza is vagyunk – egy másik kutatás szerint.

Hirdetés

A University College London epidemiológusai Stefler Dénes vezetésével, és magyar, orosz, lengyel, cseh és bolgár kutatók közreműködésével azt vizsgálták, hogy a tradicionális konyhának milyen szerepe van az emberek egészségi állapotában.

Amit találtak, az elkeserítő, ugyanis valóban hatással van ránk, méghozzá igen jelentősen, de a negatív értelemben.

A hatvanas évek közepétől aztán komoly változások indultak be egész Kelet-Európában ezen a téren.

Az önellátás visszaszorult, az emberek egyre jobban feldolgozott élelmiszereket kezdtek vásárolni, a konyhatechnika is gyökeresen átalakult. Ugyanakkor a korábban egyeduralkodó hagyományos ételek kisebb-nagyobb arányban ugyan, de szinte minden kelet-európai lakos étrendjében megmaradtak.

A feldolgozott ételekről már korábban írtunk, sok más kutatás ma már egyértelműen ezeket határozza meg, mint például a bélrák elsődleges forrásai.

Eredményül azt kaptuk, hogy azok, akikre a hagyományos táplálkozásmintázat jellemző, gyakrabban halnak meg szív- és érrendszeri betegségekben, illetve az összhalálozás is magasabb ebben a csoportban.

Lengyelországban azt találtuk, hogy a daganatos betegségek miatti halálozás kockázata is gyakoribb a tradicionális táplálkozású emberek között.

Emellett a különféle élelmiszerek hatását illetően kiderült például az is, hogy a disznózsírral való sütés jelentősen növeli a szívbetegségek miatti és a daganatos halálozás kockázatát

-mondta Stefler Dénes.

Ti mit gondoltok erről?

Tényleg így lenne?

A feldolgozott élelmiszerek mellett a hagyományos, klasszikusan túl sós, túl fűszeres, túl zsíros ételek is ugyanúgy hatnak, azért lenne ennyi rákos ember hazánkban?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!