CímlapsztorikÉrdekes világ

Kiadhatják a vörös kódot? Kétszer-háromszor gyorsabban terjed a vírus, mint tavasszal a szakértők szerint

Oroszi Beatrix epidemiológus szerint hiába alacsony most a halálozások száma, néhány héten belül az is berobbanhat.

Szerinte sürgősen ingyenessé és tömegessé kell tenni a tesztelést.

Agresszívebben és gyorsabban terjed most az új koronavírus, mint amit az első hullám idején megszoktunk

Hirdetés

– derült ki Innovációs és Technológiai Minisztérium vezető epidemiológusa, Oroszi Beatrix előadásából, amit a Népszava foglalt össze.

A szakértő szerint intő jel, hogy míg tavasszal egy fertőzött átlagosan 1,1 embernek adta tovább a fertőzést, addig most 2,5-3-nak.

z annyit tesz, hogy járvány két-háromszoros sebességgel terjed, tehát másik arcát mutatja, mint eddig.

Magyarországon az igazi robbanás múlt heti hosszú hétvége után jött el: az addig átlagosan 30-40-es napi fertőzöttszám ekkor kezdett meredeken növekedni, vasárnap már 292 új esetet regisztráltak.

Oroszi kifejtette: augusztus első négy hetében az 1853 új esetből csupán 163 megbetegedés kötődött külföldi fertőzéshez, ebből kiindulva ezért nem biztos, hogy a határok lezárása el fogja érni a célját.

További fontos különbség az első hullámhoz képest, hogy a fertőzöttek átlagéletkora nagyon lecsökkent:

Míg tavasszal 63 év volt, most mindössze 31 év.

Ennek oka lehet, hogy a járvány akkor főként az idős- és szociális otthonokban és kórházakban terjedt, most azonban a közösségi terjedés a jellemző: a legtöbb eset falunapok, gólyatáborok, esküvők résztvevői közül kerül ki.

Ez akár jó hír is lehetne, hiszen a fiatalabbak sokszor tünetmentesen, vagy nagyon enyhe tünetekkel vészelik át a fertőzést, ami megmagyarázza az utóbbi hetek alacsony halálozási adatait is.

Hirdetés

Terjeszteni ugyanakkor akadálytalanul tudják a vírust bármilyen korosztálynak. Oroszi Beatrix előadásában kiemelte, hogy Floridában is valami hasonló történt: először ott is a fiatalok betegedtek meg, aztán viszont mindössze öt hét kellett hozzá, hogy a halálozások száma is meredeken növekedni kezdjen.

A szakértő szerint ezért gyors és hatékony intézkedésekre van szükség, különben nálunk is növekedni fog a fertőzöttek száma az idősebbek között is.

Azonban más stratégiára van szükség, mint tavasszal, mivel a gazdaságot sem szabad ismét leállítani.

Oroszi kifejtette, az egyik legfontosabb teendő az új esetek és azok kontaktusainak gyors megtalálása és elkülönítése, amihez nagyon sok tesztelésre van szükség.

A teszteket ezért ingyenessé kellene tenni, amellett, hogy továbbra is betartjuk a már érvényben lévő szabályokat a maszkviselésről és a távolságtartásról, valamint a gyakori kézmosásról.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!