EZEK az erős immunrendszer őrei a híres szakember szerint: hányat fogyasztasz ezek közül?
🌿Erről nem fogsz hallani a főleg gyógyszeripari reklámokból élő mainstream médiában. Nekik ugyanis az emberek betegségben tartása a célja, hogy minél több, dollárra váltható pirula fogyjon… Pedig az orrunk előtt vannak a filléres ételek, melyek igazi immunrendszer-őrök!🌿
Jóléti állapot nélkül, stressz, félelem, szorongás miatt az immunitásunk csökken, függetlenül attól, hogy mit eszünk
– mondja Mihaela Bilic táplálkozási szakértő, aki terjedelmes interjút adott a román Digi24 hírtelevíziónak.
A cukorbetegek például azok közé az emberek közé tartoznak, akik nem ehetnek meg bármit, amit csak szeretnének.
A cukorbetegség pontos oka mindmáig ismeretlen. Nem feltétlenül függ össze a túlzott édességfogyasztással, és egyértelmű, hogy genetikai hajlamnak is kell állnia a háttérben
– írja a Filantropikum.com.
Vannak emberek, akik egész életükben cukrot esznek, és soha nem lesznek cukorbetegek.
De ha valaki 40 évesen lesz cukorbeteg, már nem feltétlenül lehet genetikai öröklődésről sem beszélni, ebben az esetben sokkal inkább több negatív tényező felhalmozódása a kiváltó ok, amit az orvosok metabolikus X szindrómának neveznek.
Ez a betegség általában a 40 feletti, stresszes életmódot folytató, keményen dolgozó, pocakos férfiakra jellemző, különösen, ha alkoholt is fogyasztanak, dohányoznak, és ülő életmódot folytatnak. Ez az állapot nemcsak cukorbetegséggel jár együtt.
Amikor sok zsír halmozódik fel a hasfalban és a szervek körül, az nemcsak a hasnyálmirigyet veszélyezteti, hanem a májat is: ezért a magas koleszterinszint, magas vérnyomás és a cukorbetegség egyaránt előfordulhatnak.
Bár főleg a férfiakat érinti, az 50-55 éves korú nők is veszélyeztetettek lehetnek, amikor kezdetét veszi a klimax, és csökkenni kezd az ösztrogén szintje a szervezetben.
Franciaországban petrezselyemsalátát adnak a koronavírusos betegeknek
A tabulé (tabbouleh) egy libanoni eredetű saláta, amelyben a petrezselyem dominál, ezenkívül egy kevés citromlé, olaj, és bulgur vagy kuszkusz kerül még az ételbe.
De a varázslatos erő, ami az antioxidánsokban rejlik, a nagy mennyiségű petrezselyemnek köszönhető. Ez a zöldfűszer ugyanakkor rengeteg C-vitamint, vasat és rostot is tartalmaz.
„A petrezselymet csokrostól kellene fogyasztani, nemcsak néhány levelet, mert C-vitamin tartalmában veri a citrusféléket is, rengeteg rostot tartalmaz, és több vas van benne, mint a spenótban. Nyersen fogyasztva hozzájuthatunk belőle mindezekhez az értékes tápanyagokhoz.”
– mondja a táplálkozásszakértő.
Egy pohár vörösbor naponta ideális az immunrendszerünknek
Férfiaknak két pohár, nőknek egy pohár vörös bor az ajánlott napi adag.
A franciaországi egyetemi szakértők tanulmányozták a rezveratrolt, a borban található antioxidánst.
Ez a színanyag több gyümölcsben is előfordul, többek között a vörös szőlőben. A franciák megpróbálták elkülöníteni ezt az anyagot, hogy étrend-kiegészítőkbe adagolhassák, azonban nem sikerült stabil és hatékony molekulát elkülöníteni, így marad a hagyományos módszer: a vörösbor fogyasztás.
A borfogyasztás esetében végzett tanulmányok mindegyike a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenését mutatta.
Másrészt a bornak szorongásoldó hatása is van, és egy pohár borban mindössze 80 kalória van, ezért stresszoldó hatását tekintve jobb választás lehet, mint a gyógyszerek. Természetesen itt nem arra az eufórikus állapotra kell gondolni, amit a részegség okoz, hanem arra a megnyugvásra, amit egyetlen pohár bor válthat ki az agyban.
Étcsoki az egészség őre
Mik azok a funkcionális élelmiszerek? – az étcsokoládé is közéjük tartozik
A bor funkcionális ételnek minősül. Ezt a fogalmat a japánok már több mint 50 éve tanulmányozzák.
A funkcionális élelmiszerek olyan táplálékok, amelyek tápanyagértékük mellett egészségvédő vagy betegség-megelőző jellemzőkkel rendelkeznek.
A funkcionális ételek egyik példája paradox módon a csokoládé. Van benne zsír és szénhidrát, de ugyanakkor 100 gramm fekete csokoládéban 12 gramm rost található, valamint rendkívül erős antioxidánsok – ezek a kakaóbabban és a kávébabban egyaránt megtalálhatók.
A maja és az inka civilizációk a kakaóbabot az „istenek eledelének” tartották.
Redlove alma, egy igazi szuperétel
Kívülről ugyan hagyományos almának tűnhet ugyan, de ha félbevágjuk, meglátjuk mennyire különleges a szerkezete: piros húsa van, ami a gyümölcs közepe körül kifehéredik. Ez az alma csaknem 25-ször több antioxidánst tartalmaz, mint egy közönséges alma.
Savanykás íze van, aromája kissé a bogyós gyümölcsökre emlékeztet. Ugyanazok a festékanyagok találhatók benne (antociánok), mint a fekete szőlőben és az erdei gyümölcsökben.
A sajt megvéd a fogszuvasodástól
A sajtok esetében azt a módszert érdemes alkalmaznunk, amit a franciák is alkalmaznak:
Egy kisebb háromszögnyi (30 gramm) sajtot fogyasszunk az étkezések végén, mert a sajtban található baktériumkultúrák megállítják a baktériumok terjedését a szájban, és így védelmet nyújtanak a fogszuvasodás ellen.
A sajtban található zsírok egy vékony réteget képeznek a fogzománcon, ami úgy működik, mint egy pajzs, és a sajtban található baktériumkultúrák, a laktobacillusok megváltoztatják a száj pH-értékét és gátolják a savas baktériumok hatását. Ezenkívül a sajt probiotikumként is kiváló.
Forrás: Filantropikum.com