CímlapsztorikEgészségünk

Ébredés után azonnal kávézol? Ezt jobb ha tudod

A tudósok komoly felfedezésre hívták fel a figyelmet. Ezentúl minden másképp lesz?

Egy kutatásban annak járt utána, mikor a legjobb elfogyasztani a reggeli kávét.

Úgy tűnik, sokat árt magának, aki egy rosszabb éjszaka után ezzel indítja a napot.

Hirdetés

Kevés alvás után álmosan kibotorkálni a konyhába, majd szinte még csukott szemmel elkészíteni és meginni a kávét, hogy magunkhoz térjünk – nem egyszer ez a reggeli menetrend.

A brit Bath-i Egyetem kutatói azonban azt állítják, helytelen ez a gyakorlat, és előbb inkább reggelizzünk.

A kávé ugyanis hatással lehet arra, hogyan dolgozza fel a szervezetünk a cukrot.

Az intézmény Táplálkozás, Testmozgás és Anyagcsere Központjának kutatói a reggeli kávé hatását vizsgálták.

A kísérletbe 29 résztvevőt vontak be, akikkel véletlenszerű sorrendben végeztek el három különböző éjszakai kísérletet.

Volt, hogy egy megzavart éjszakai alvást követően kávét ittak a résztvevők, majd egy másik napon, ugyancsak rossz alvás után magas cukortartalmú ital kellett fogyasztaniuk, akárcsak egy újabb napon, igaz, ekkor nem zavarták meg az alvásukat.

Kiderült, hogy egyetlen elégtelen éjszakai alvás nem befolyásolta a szervezetet a reggel elfogyasztott cukor feldolgozásában, de csak akkor, ha nem ittak előtte kávét.

Ez annyiban jó hír, hogy korábbi kutatások szerint az elégtelen éjszakai pihenés negatív anyagcsere-hatásokkal járhat.

Viszont ha az ébredés után kávét ittak, akkor csökkent a szervezet vércukor-feldolgozó képessége, magasabb volt a vércukorszint. Ennek a hosszú távú következményei pedig mindenki számára ismertek.

Hirdetés

A reggel elfogyasztott koffeintartalmú ital potenciális stimuláló előnye mellett tehát képbe kerülhet a magasabb vércukorszint lehetősége is (másképpen fogalmazva a szervezet azon képességének korlátozása, hogy tolerálja a reggeli cukor fogyasztását), így a legjobb, ha inkább jóval a reggelit követően issza meg valaki a kávéját – foglalták össze észrevételeiket a brit szakemberek a British Journal of Nutrition folyóiratban.

Állítják, hogy eredményeiknek “messzemenő” egészségügyi következményei lehetnek, tekintettel a kávé globális népszerűségére.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!