EgészségünkÉrdekes világTudomány

Így ismerheted fel korán a gyerekeknél kialakuló súlyos covid szövődményeket!

Magyar orvos figyelmeztet:

A koronavírus-fertőzésen átesett gyerekeknél ezekre a tünetekre fokozottan oda kell figyelni.

Korábban mi is írtunk róla, hogy 40 gyereket vittek a Heim Pál Gyerekkórházba a Covid-fertőzés utáni súlyos tünetekkel, de 21 gyereket a Semmelweis Egyetemen is kezelnek hasonló tünetekkel.

Hirdetés

Szombat este Novák Hunor gyermekorvos is beszélt a koronavírus utáni gyerekbetegségekről YouTube-csatornáján.

A szakember azt mondta, a MIS-C nevű, poszt-covid betegség egyik legfontosabb ellenszere, ha időben észreveszik, így tisztában kell lenni a korai jelekkel is.

Mint említette, 2021 elejéig több tucatnyi gyereket kezeltek több szervrendszert érintő gyulladásos szindrómával, többségüknél súlyos lefolyású volt a kór, és intenzív ellátást igényelt.

A betegség mindig néhány héttel a Covid-fertőzés után alakult ki.

Az okáról jelenleg még nincs pontos információja az orvosoknak, de az elmondható, hogy a fertőzés után valamiért abnormális immunreakció alakul ki az érintett fiataloknál.

Az esetek mindegyikében magas lázzal járt a betegség, de gyakori tünet még a hasi panasz, a szemgyulladás és a kiütéses tünetek is.

Előfordulhat ezen kívül szapora légzés, ajak- és nyelvduzzadás, fejfájás, fáradtság vagy a testben kialakuló más gyulladásos tünetek is.

A koronavírus-fertőzésen átesett gyerekeknél ezekre a tünetekre fokozottan oda kell figyelni.

A betegséget azért nem egyszerű kiszűrni, mert – ahogy a neve is mutatja – a gyerekeknek szinte bármelyik szervét megtámadhatja, így elsőre könnyen összetéveszthető más, enyhébb vagy akár súlyosabb betegségekkel is.

Hirdetés

Novák Hunor legfontosabb üzenete, hogy a korai felismerés akár életmentő is lehet a MIS-C esetében.

Ezért különösen fontos, hogy a korábban említett tünetek jelentkezésekor a szülők mindenképp keressék fel a gyerekorvost.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!