CímlapsztorikTudomány

A következő világjárvány 3 éven belül érkezhet és százmilliókat ölhet meg

A kórokozót ráadásul már izolálták is, ez is a távol keletről jöhet…

Hamarosan nyakunkon lehet valami, ami a WHO minden eddigi félelmét felülmúlja?

A pánikkeltés helyett a tudomány szemszögéből vizsgáltuk meg, mit okozhat a Japánban izolált új kórkokozó.

Hirdetés

A kórokozó sokkal inkább gomba, mint vírus, de nagyobb veszélyt jelenthet ránk nézve, mint a jelenleg is tomboló koronavírus.

Akár százmilliókat is megölhet, és nem ez nem vicc.

A helyzet azért nem ennyire tragikus, de a 12 éve felfedezett, mára egyre inkább terjedőben lévő candida aurist folyamatosan figyelni kell a WHO szerint is, ugyanezt a véleményt osztja az Amerikai Járványügyi Hivatal, a CDC is.

A kórokozó egy gomba, amit már több éve kisebb-nagyobb mértékben mutációk jellemeznek és a világ egyes tájain nyomon is követik.

Bár 12 éve izolálták először, azóta legelőször komolyabban 2016-ban került be a hírekbe.

Az ember azt gondolná, hogy ez csak egy gomba.

Azonban jobb tudni, nem hétköznapi, átlagos gombafertőzésről van szó: a rendelkezésre álló adatok szerint a betegséggel eddig diagnosztizáltak 60%-a hunyt el.

A virológusok szerint jó esély van rá, hogy felkerüljön a WHO potenciálisan veszélyes világjárványt okozni képes kórokozók listájára.

Egyes szakértők szerint ha elterjedne és drámai mértékben kezdene el fertőzni, akkor egy a pestisjárványhoz hasonló pusztítással kellene szembenéznünk világszerte.

Hirdetés

Miért veszélyes a C. auris a WHO szerint?

Gyakran multirezisztens, ellenáll a Candida fertőzésekre általánosan alkalmazott gombaellenes kezelésekre.

Nehéz standard laboratóriumi módszerekkel azonosítani, speciális technológia nélkül félreértelmezhető. A téves azonosítás nem megfelelő kezeléshez vezethet.

Egészségügyi környezetben a Candida auris járványt okozhat, ezért a kórházakban ápolt betegeknél különösen fontos a kórokozó gyors azonosítása, és különleges óvintézkedésekkel a terjedés megállítása.

Kik a veszélyeztetettek?

A rendelkezésre álló adatok szerint a Candida auris fertőzés rizikófaktorai hasonlóak a más típusú Candida-fertőzések kockázati tényezőihez. Ezek közé tartozik:

  • a közelmúltban történt műtét,
  • a cukorbetegség,
  • a széles spektrumú antibiotikumok vagy gombaölők használata
  • a központi vénás katéter,
  • a tartós lélegeztetés.

A fertőzést minden korosztályt érint, a koraszülöttektől az idősekig. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy többet tudjunk meg a fertőzés egyéb kockázati tényezőiről.

vagyis a természet már instant megágyazott a következő nagy világjárványnak?

A gomba drámai mértékben terjeszkedik, már számos országban megjelent, így egyesek szerint csak idő kérdése, mikor “robban be” akár 3 éven belül egy új, minden eddiginél halálosabb világjárvány…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!