“Ha az emberiség tudná, micsoda gyógyereje van, nem termesztene mást, csak ezt.”
Maria Treben elképesztő dolgot tárt fel. Ez a növény mindenki kertjében ott van és minden része fogyasztható és felhasználható a naturista gyógyászatban: a gyökere, a szára, a levelei, a virágai és a magjai is.
Egészség Isten patikájából című könyvében azt írta, mióta felfedezte a csalán gyógyító erejét, minden nap fogyasztotta ezt a növényt.
A csalán évente kétszer jelenik meg: tavasszal és ősszel. A csalánteából naponta 2-3 csészével ihatunk: az elsőt reggel, körülbelül fél órával reggeli előtt, majd később a nap folyamán még további 1-2 csészével.
A terapeuta azt mondja, hogy ha a teát kis kortyokban isszuk, a gyógyító hatás még jelentősebb lesz.
„Egy-egy ilyen ivókúra után összehasonlíthatatlanul jobban érzem magam és minden alkalommal az az érzésem, hogy háromszor annyit tudok teljesíteni, mint általában.”
– írja Maria Treben.
A tonizáló és energizáló hatáson kívül a csalán számos betegség megelőzésében is hasznos lehet.
„A családom és én évek óta nem szedünk semmiféle gyógyszert és rugalmasnak és fiatalosnak érzem magam.” – mondta Maria Treben.
Súlyosabb betegségek esetén a csalánkúrát több héten át kell folytatnunk. Ilyenek a:
- a máj, az epe és a lép betegségei;
- lépdaganat;
- a gyomor és a légzőszervek hurutos megbetegedései;
- gyomorgörcsök;
- gyomor- vagy bélfekély esetén;
- tüdőbetegségek;
- a vér és vérképző rendszer betegségei;
- leukémia;
Ha megelőző jelleggel fogyasszuk, igyunk csak napi 1 csésze teát az év minden napján. Segít megelőzni a megfázást, vírusos és bakteriális fertőzéseket és az allergia ellen is hatásos (például allergiás rhinitis vagy más néven szénanátha ellen is).
Tisztítja a vért és a bőrt. Segít megszabadulni az ekcémától és a fejfájástól. Ugyanakkor megakadályozza vagy megelőzi az ízületi és reumás fájdalmat.
A csalántea magas vastartalma miatt növeli a vér hemoglobin szintjét, így hatásos lehet fáradság, erőtlenség, kimerültség esetén.
Maria Treben szerint a csalánt csak forrázni kell, körülbelül 30 másodpercig, de semmiképpen sem kell főzni. Így a növény megőrzi értékes hatóanyagait.