Rákkeltő anyagok a gyorséttermi csomagolásokban: azonnal be kéne tiltani őket
Sokkoló információk nyertek megerősítést.
Ezekkel mérgeznek nap mint nap, és egy ideje már tudnak róluk, mégsem tesznek semmit!
Na ez sokkoló lesz, jobb ha leülsz, ha épp telefonon olvasod valahol ezt a hírt.
Folyamatosan mérgeznek minket, a nagy élelmiszergyártók és gyorsétteremláncok tudtával.
Mert ezekről a tanulmányokról már korábban is tudtak, voltak sejtések és rész bizonyítékok arról, hogy rákkeltőek azok a csomagolások, amikbe ételeinket “burkolják”, mi pedig mit sem tudva, jó ízűen elfogyasztjuk őket….
A több ezer vegyi anyagot magába foglaló perfluor-alkil anyagoknak (PFA-k) három roppant kellemetlen tulajdonsága van, amelyek együttesen igazán veszélyessé teszik őket: rendkívül nehezen bomlanak le, egy csomó termékben megtalálhatók, és károsíthatják az egészségünket.
Az Európai Unió vegyi anyagokkal foglalkozó ügynöksége a PFA-k szabályozásának szigorításáért lobbizik, és ahogy arra a Consumer Reports csütörtökön közzétett kutatása rámutat, nem véletlenül
– írja a napi.hu.
Az amerikai szervezet 24 vállalat által értékesített 118 élelmiszercsomagolást vizsgált a gyakran “örök vegyi anyagokként” emlegetett PFA-k jelenléte szempontjából.
Az eredmények azt mutatják, hogy a PFA-k egyre több étel csomagolásában találhatók meg,
a legdurvább értékeket néhány nálunk ismeretlen márka – a Nathan’s Famous, a Cava, az Arby’s, a Chick-fil-A, a Stop & Shop és a Sweetgreen esetében-, valamint a Burger King csomagolóanyagaiban mérték.
A perfluor-alkilok széleskörű élelmiszeripari elterjedésének magyarázata, hogy ezekkel az anyagokkal akadályozzák a zsír és a víz átszivárgását a csomagolásokon, de még az élelmiszer-tartályok logóiban és az utasítások nyomtatásához alkalmazott tintában is találtak belőlük.
Hasonló céllal – hogy vízre és zsírra nézve ellenállóvá tegyék őket – textileket is kezelnek vele, ezenkívül többek között tapadásmentes főzőedényekben, mobiltelefonokban vagy éppen repülőgépekben is megtalálhatók.
Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok álláspontja szerint a PFA-knak való kitettség közegészségügyi probléma, s ezt olyan tanulmányokkal támasztják alá, melyek szerint a perfluor-alkilok károsíthatják az immunrendszert, csökkenthetik az ember ellenálló képességét a fertőző betegségekkel szemben.
Kísérletes bizonyítékok tanúsítják, hogy “a PFA-knak való kitettség csökkentheti a vakcinákra adott antitestválaszt”
– közölte a CDC.
Ahhoz azonban, hogy kiderüljön, miként befolyásolja mindez például a koronavírusos megbetegedéseket, még további kutatásokra van szükség.