CímlapsztorikEgészségünk

Mindenki gyomnak nézi, mégis a világ legerősebb gyógynövénye!

A te kertedben is nagy eséllyel ott van!

Erről tudnia kell minél több embernek!

Gyógyászati szempontból a legértékesebb a Lándzsás útifű, de többi felsorolt fajtája is gyógyító hatású, azonban hatóanyag-tartalmuk gyengébb.

Hirdetés

Fő hatóanyaga az aukubin nevű glikozid, amely az iridoidok csoportjába tartozik (1,5-2%). Hatóanyagai lehetnek a polifenolok (fenolkarbonsavak és származékaik).

Tartalmaz tovább nyálkaanyagot, C-vitamint, 4 % cserzőanyagot, citromsavat, invertáz és emulsin enzimeket.

légzőszervi megbetegedésekre:

ismert az útifű enyhe köptető hatása és magas szilícium-dioxid tartalma, így hatásos lehet tüdő problémák, köhögés és megfázás esetén is.
máj és hólyagbántalmakra

szúnyogcsípés ellen:

alkoholos kivonatát eredményesen használhatjuk , valamint a csípés felületét bedörzsölve csillapítóként.

nehezen gyógyuló sebek esetén:

segít, hatásosan megszünteti a gyulladást, egyben fertőtlenít. Szájüregi fertőzés és gyulladás, rekedtség esetén a belőle készített tea és szirup nyugtató hatásúak, csökkentik a fájdalmat, valamint a gyulladást.

fogyasztó hatású:

Hirdetés

a magok – egyfajta psyllium – darálhatóak vagy áztathatóak, ami étkezés előtti fogyasztás esetén elősegítheti a fogyást.

aranyeres panaszok esetén:

ülőfürdőként erős főzetét felhasználhatjuk, csökkenti a fájdalmat, a gyulladást, és megállítja az esetleges vérzést.

Hatóanyagai miatt aranyér elleni kúpok nélkülözhetetlen alapanyaga.

emésztőrendszerre:

minden olyan ember számára hasznos lehet, aki antibiotikumot, gyulladáscsökkentőt vagy fájdalomcsillapítót használ, illetve bármilyen élelmiszer- vagy lisztallergiája van. A levelek és a magvak is használhatóak az emésztőrendszeri betegségek gyógyítására. A leveleket teaként, leves-hozzávalóként vagy szárítva szószokba használható.

gyulladáscsökkentő tulajdonságánál fogva zúzódások, felületi horzsolások, véraláfutások, rándulások, ficamok, sportsérülések kezelésére használják. Borogatásként a nyers, letisztított levet (annak nedvét) vagy kivonatait krémekbe keverve alkalmazzák.

vérzéscsillapító:

semlegesíti a méreganyagokat, használható úgy is, hogy összezúzzuk (vagy szétrágjuk) és utána borogatásként ráhelyezzük közvetlenül a sérült területre, mint a méhcsípés, rovarcsípés, akné, seb, üveg általi vágás vagy bőrkiütés. Ajánlott a borogatást átkötni és hagyni az útifüvet hatni a maga mágikus 4-12 óráján keresztül.

Az útifű elsősorban a légzőszervi megbetegedések ellen használható, különösen erősköhögés, szamárköhögés, tüdőasztma, hurut de még tüdőtuberkulózis ellen is.

A svájci Künzle tisztelendő, a tősgyökeres természetgyógyász és a gyógynövények nagy hatóerejé­nek szakembere, ezt írja: “Az útifű mindegyik fajtájából az egész növényt felhasználhatjuk, gyökerét, szárát, virágját és termését.

Nincs még egy növény, amelyik úgy tisztítja a vért, a tüdőt és a gyomrot, ezért használ azoknak, akiknek gyenge a tüdejük, veséjük, vérszegé­nyek, sápadtak, kiütéseik, májfoltjaik vannak, köhécselnek, rekedtek.

Az útifű csodaszer számba mehet az emberi szervezet számára, hiszen alkalmas menstruációs nehézségek, emésztési problémák, bőrpanaszok és ízületi gyulladás kezelésére is.

Az útifűből balzsam is készíthető a sürgősségi készlet alapdarabjaként, ami akár egy védőréteget képezhet, vagy használható általános tisztításra is.

Emellett figyelemre méltó az aranyérre gyakorolt nyugtató hatása.Adható salátához, rágható a szomjúság enyhítésére, vagy hirtelen sültek hozzávalójaként is

Teakészítés:

1 púpozott teáskanállevelet adunk 1/4 liter vízhez; csak forrázzuk, rövid ideig állni hagyjuk.

Teakeverék:

1 púpozott teáskanálnyi keveréket 1/4 liter vízzel leforrázunk. A keverékhez kakukkfüvet és útifüvet veszünk 1:1 arányban.

Levélborogatás:

a frissen szedett széleslevelű vagy lándzsás útifűlevelet megmossuk, egy deszkán összetörjük és felrakjuk.

Ezek a példák világosan mutatják, az ember akkor is számíthat az lsten patikájára, ha az orvosok már lemondtak a betegről.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!