Fél perc melegítés után rákkeltő anyagok szivároghatnak a teflon serpenyőkből
Olyan vizsgálati és kíséreti eredmények láttak napvilágot, ami után már másnap ki fogod dobni a teflon serpenyőidet. Így mérgeznek minket?!
Az örökéletű bevonatról egyre másra derülnek ki igen sokkoló dolgok.
A teflon az emberiség nagy találmánya, még a tankok páncélzatának is fontos eleme volt, mivel vízlepergető, tapadásmentes felületet eredményez.
Arról már kevés szó esik, hogy a teflongyártás eredeti helyszínén olyan mértékű volt a szennyezés, hogy rengeteg családnál alakultak ki daganatos megbetegedések és a DuPont vállalat megpróbálta ezt elhallgatni.
A hatásmechanizmusa azon alapul, hogy ezt a nagy molekulasúlyú polimert a folyadékok nem nedvesítik.
Erős szén-fluor kötése teszi ellenállóvá, az eddigi vizsgálatok viszont még mindig nem tudták egyértelműen eldönteni, hogy a csodás tulajdonságai révén vajon nem okoz-e rákot vagy más megbetegedést az emberi szervezetben.
Azonban nemrég konkrét kísérletek bizonyítottak egy igencsak sokkoló hatást.
Kiderítették, hogy a teflonon megjelenő aprócska repedésen keresztül rögtön ezernyi műanyagrészecske áramlik elő, ami viszont egyértelműen káros az egészségre.
Minderre egy új tanulmány mutatott rá, kifejtve, hogy a teflon és más hasonló elven működő bevonatok idővel a használat (és mosás) során elkopnak, ami nyilvánvalóan ront a hatékonyságukon.
Ha néha leragad bennük az étel, az csak bosszantó, de ennél nagyobb baj, hogy nano- és mikroműanyagok ezreit engedik be a szervezetünkbe.
A sütés folyamatát szimulálva azt az eredményt kapták, hogy ha megsérül akár egy kicsit is (mikroszkopikus szinten) a teflon bevonat, akkor 30 másodperc alatt rengeteg káros, akár rákkeltő anyag szabadul fel belőle.