A hagymahéj gyógyító ereje nem csak legenda: így készítsd el a “vírusölőt” házilag
Ki az aki ismeri és rendszeresen alkalmazza? Nem csak finom, de igazi immunerősítő,a téli idők egészség-őre!
Régről ismert népi gyógymód megfázásra
A hagymából készült teát régóta alkalmazzák a megfázás tüneteinek enyhítésére, bár akkoriban nem biztos, hogy az élvezeti értéke is számított, egy-két kisebb trükkel finommá varázsolható a gyógyital.
Az mindegy, hogy lila vagy vörös, mindkettőben megtalálhatók a szervezet számára fontos vegyületek és vitaminok.
Egyetlen dologra kell figyelni a hagymatea elkészítése esetén: az ízesítésre jelentősebb figyelmet kell fordítani a hagyma erős íze miatt.
A hagymát ma már a modern gyógyászat is elismeri, rengeteg tanulmány támasztja alá a hagyma fontosságát az egészségünk megőrzésében, arról azonban kevesebb szó esik, hogy mi a helyzet a hagyma héjával.
A hagymahéj ne a kukában végezze!
Sok helyen a kukában végzi, pedig a hűvös idők egészség-őre.
A héjból készült főzet nagyszerűen csillapítja a köhögést, segít megőrizni a húgyutak egészségét és még az immunrendszert is erősíti.
A hagymahéj gyógyászati alkalmazása inkább a szláv népcsoportoknál terjedt el.
Például a héjból készített tea nagyon jó hatással van a szemre, a látás egészségének megőrzésére.
Így azok, akik olyan munkát végeznek, amely igencsak igénybe veszi a szemeket, rendszeresen fogyaszthatják a hagymahéj teát.
Torokgyulladás ellen is kiváló a héjból készült főzet. Forró vízbe tegyünk négy-öt hagyma héját, majd födjük le pár percig.
Ezután már használhatjuk is, naponta kétszer-háromszor gargarizáljunk, így a torokfájás is hamarosan enyhülni fog.
Száraz köhögéskor két csésze forró vizet öntsünk két kanálnyi aprított hagymahéjra, majd főzzük 15 percen keresztül.
Miután kihűlt, máris lehet inni, naponta háromszor egy negyed csupornyit fogyasszunk el, főétkezések előtt fél órával.
Az immunrendszerünk erősítéséhez szükség lesz egy kanál aprított hagymahéjra, ebbe keverjünk bele ugyanennyi igazi édesgyökér port és egy marék fenyő tűlevelét (40–50 g.).
Tegyük bele 2 liter vízbe, főzzük 20 percen keresztül, majd adjunk hozzá az egészhez két kanál zúzott csipkebogyót.
Ezután még főzzük egy percet.
Tegyük egy termoszba, 12 óra elteltével szűrjük le, majd tároljuk hűvös helyen.
Naponta igyunk meg egy liternyit ebből az erősítő főzetből.
A hagyma héjából nemcsak tea készülhet, hanem ízesített víz is.
Oké, nem ez lesz az új kedvencünk, de kétségtelen, hogy gondoskodunk az immunrendszerünkről. Áztassuk a hagyma héját 15 percre egy pohár vízbe, aztán igyuk meg. Harcol a gyulladások és az izomgörcsök ellen is.
Sőt, kevesen tudják, de a rizs is finomabb lesz vele, igen, jól olvastad.
Ezentúl főzzük a rizst együtt a hagyma héjával, nézzük meg, milyen lesz a végeredmény. Imádni fogjuk a hagyma kesernyés aromáját a rizsben.