Ennyit a XIXO-ról? Korántsem olyan egészséges, de erről nem beszélnek?
Egy magyar orvos tálalt ki arról, amiről a Xixo reklámkampánya nem beszél.
A gyümölcscukor sajnos korántsem olyan egészséges, mint ahogy azt sokan gondolják.
Ezt fejtette ki legújabb videójában Dr. Kulja Andás is.
Az apropó természetesen meglehetősen aktuális, hiszen egy hazai márka, a Xixo orrba-szájba reklámozza az aszpartámmentes üdítőit.
Számos celeb és kétes hírű hazai sztárral reklámoztatták különféle videókban, melyek nem mindegyike volt túl meggyőző.
Valamennyi ilyen reklám videóban elhangzik, hogy a Xixo bizony aszpartám mentes, helyette gyümölcs cukrot tartalmaz csupán.
A Xixo ezzel akarta meglovagolni azt a hírt, mely szerint a WHO lehetséges rákkeltő anyagként sorolta be az aszpartámot.
Azonban a gyümölcscukor sem olyan egészséges, mint az ember elsőre gondolná…
Dr. Kulja András egy videóban is ki is fejti álláspontját:
A gyümölcscukor, a fruktóz igencsak káros, mert sem az izmok, sem az agy nem képesek közvetlenül felhasználni.
Ezért energiaitalokban és üdítőkben felhasználni a doktorúr szerint teljesen értelmetlen.
Azonban ennél is tovább megy.
Elmondja, hogy a felszívódást követően a májba kerül, ahol a fructokinase enzim fruktór-1 foszfáttá alakítja korlátlan mennyiségben, viszont a következő lépésben szereplő fruktóz-1 foszfát aldoláz ellenben már korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre.
Ezért a fruktóz túlzott foszforilációja az adenozin trifoszfát és az ATP szint csökkenéséhez vezet a májban.
Ez energiahiányhoz és a májsejtek károsodásához vezethet hosszabb távon.
A további átalakulások során pedig a zsírsavak szaporodhatnak fel a mákban ami tovább rontja a májunk hatásfokát.
Ez pedig a máj elzsírosodásához, zsírmájhoz is vezethet, sőt, el is fogunk tőle hízni.
Állatoknál végzett kísérletek során figyelték meg, hogy nagy menyiségben memóriazavart és tájékozódási nehézségeket okozott a gyümölcscukor fogyasztása.
Dr. Kulja András azt azért hozzáteszi, hogy ez utóbbit embereknél nem figyelték meg, ellenben metabolikus szindrómákat és elhízást igen.
Emellett diabétesz kockázatát is jelentősen növelheti.
A végén a doktor úr leszögezi:
Az élelmiszeripar azért alkalmazza sok mindenben, mert olcsó előállítani és 70%-kal édesebb mint a hagyományos cukor.
Az igazsághoz ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy itt nem magára a Xixo fogyasztására vagy nem fogyasztására van kihegyezve a dolog, hanem magára a gyümölcscukor túlzott fogyasztására.