Ha te is ezeket az ételeket eszed, megbetegíted a szíved: tápanyagot nem, de tartósítót annál inkább tartalmaznak!
Az amerikai Betegségmegelőzési Központ (CDC) kutatói szerint a szervezetbe jutó, ultrafeldolgozott élelmiszerek hosszú távon tönkreteszik a szívet és a vérereket.
Ultrafeldolgozott “halál”
Egyre inkább köztudottá válik, valamint egyre több a tudományos bizonyíték arra, hogy az ultrafeldolgozott, illetve a feldolgozott élelmiszerek mennyire károsak a szervezetre.
Nem csak rákot okozhatnak, melyről már a Titkokszigete.hu is írt korábban egy másik cikkben itt, de az is kiderült, hogy a vörös húsok és egyéb feldolgozott ételek üres kalóriákat tartalmaznak, és erősen rákkeltőek lehetnek hosszabb távon.
Pláne, ha nagy mennyiségben fogyasztják őket.
Nemrég újabb dolgok derültek ki.
@roxyblazeahivatalos Orbán Viktor rajza: kiszúrtam rajta valamit amiről senki sem beszél! 😂#orbánrajz #vicces #humoros #magyartiktok #magyarmémek #aicontent #roxyblaze #digitálisinfluenszer #orbánviktor #orbanviktor #közélet #roxyblaze #magyarvalóság #rajz ♬ eredeti hang – Roxy Blaze - Roxy Blaze
Az ultrafeldolgozott ételek ugyanis jelentősen rongálják hosszú távon a szív és az érrendszer egészségét.
A jövőben korlátozhatják az ultrafeldolgozott élelmiszereket?
Az Amerikai Szív Egyesület idei philadelphiai ülésén mutattak be azokat az eredményeket, melyek a jövőben alapjai lehetnek egy tiltó vagy korlátozó szabályozásnak.
“Az egészséges táplálkozás kiemelt fontosságú a szív és a vérerek egészségének megőrzésében”
– hangsúlyozta Zefeng Zhang, a CDC kutatója.
“Az ultrafeldolgozott ételek gyakran helyettesítik a tápanyagban gazdag ételeket, mint a gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat és a sovány fehérjét, melyek támogatják a szív egészségét.
Ráadásul az ultrafeldolgozott élelmiszerekben gyakran magas a só, a hozzáadott cukor, a telített zsír és más, a szívbetegségek kockázatát növelő anyag aránya”.

Persze a valóság aligha kecsegtet optimizmussal: a nagy élelmiszercégek lobbiereje hatalmas, így nem valószínű, hogy a közeljövőben sikerülhet ezeket az élelmiszereket korlátozni, pláne kizárni a boltokból.
Ultrafeldolgozott vackok, avagy ezeket kerüld
Azokat nevezik ultrafeldolgozott élelmiszereknek, amelyek teljesen vagy jórészt olyan táplálékból kivont anyagokból állnak, mint a zsírok, keményítők, hidrogénezett zsírok, hozzáadott cukrok, módosított keményítők és ide tartoznak olyan “kozmetikai” adalékok, mint a mesterséges ízesítők, színezékek vagy emulgeálószerek.
Ilyenek többek között az üdítőitalok, csomagolt sós és édes rágcsálni valók, ropi, popcorn, chips, de még a zacskós levesek is ebbe a kategóriába sorolhatók.
A feldolgozott élelmiszerek is eléggé károsak, ezek közé tartozik például a nálunk népszerű virsli vagy a különféle felvágottak.



