A chili mint a rák ellenszere? Nem csak rákmegelőző, de tumorgátló hatása is van!
Egyre több új orvosi tanulmány állítja, hogy a chili lehet a rákmentes élet titka.
Régóta kering a köztudatban és a tudományos körökben is az, hogy a chili komoly rákellenes hatással rendelkezik.
Most indiai tudósok igazolták minden hitelt érdemlően azt, hogy valóban komoly rákellenszer a chili.
Az ételre szórt csilipaprikában található vegyület úgy tűnik, rákapcsolódik, majd rést üt a kóros sejtek felszínén és végül elpusztítja őket.
Egy egérkísérletet leíró, az American Chemical Society által jegyzett Physical Chemistry B. nevű magazinban megjelent tanulmányból ez derült ki.
A kísérlet során a genetikailag módosított egerek emberi prosztatarák-sejteket kaptak.
A tumorok egyötödükre csökkentek a kapszaicin nevű anyag hatására, amitől ugye veszettül erős a paprika, és amelyről már 10 éve is megállapították, hogy a rákos sejtekre nézve hatékony lehet.
Ez a vegyület felel az ízért és a hőhatásért, a prosztata daganat sejtjeivel szemben pedig kellően nagy adagban hatékony fegyver lehet.
Ráadásul a jelek szerint bármiféle mellékhatás nélkül.
Dr Ashok Mishra és Dr Jitendriya Swain szerint a gyógyszerkutatás újabb fejezete kezdődhet, és akár tabletta, akár injekció formájában elkészülhet egy új vakcina.
Addig is, a csili fogyasztása a gasztronómiai élvezeten túl, a bélrák kockázatát is csökkenti.
A World Cancer Research Fund adatai szerint 2012-ben több mint 1 millió prosztata rák esetet regisztráltak.
Világszerte pedig számos rákfajta előfordulása nő, így a chili mint természetes alternatíva reményt adhat a rák elleni küzdelemben.