A “csoda”, aminek egyetlen mellékhatása: EGÉSZSÉG, tudod hogy mi ez?
Hiszed vagy sem, de egy mesehős kedvence is volt, nem véletlenül!
Lássuk, hányan tudják, hogy mi ez és hogy mennyire megváltoztatja a testünket!
Popeye kedvence nem csak proteinben gazdag, de A- és C-vitaminban, antioxidánsokban és szívbarát folsavban is.
Ezenkívül rendkívül sok hasznos fitonutriens található benne, melyek többek között a szemünk egészségéért felelősek, de gyulladáscsökkentő, csonterősítő és daganatellenes hatásaik is vannak, valamint az immunrendszert is erősítik.
A spenótfogyasztás egyik veszélye, hogy mivel sok oxálsavat is tartalmaz, fokozza a vesekőképződésre való hajlamot. Ennek ellenére az oxálsav emésztésserkentő és vastagbéltisztító is.
Az oxálsav tartalmának köszönhetően a spenót elősegíti a bélmozgást és ezáltal nagymértékben befolyásolja az emésztés gyorsaságát.
Ideális esetben a spenótot nyersen lenne érdemes fogyasztani, leginkább salátaként:
A zsenge levelek nagyszerűen kiegészítik például a gyümölcsös salátákat , de sajtokkal, például fetával is kombinálhatjuk.
A boltokban kapható előre csomagolt bébi spenót erre a célra tökéletes.
Így készítheted el hogy megmaradjon benne a legtöbb tápanyag
Egy bögre ebből a csodaételből ugyanannyi proteint tartalmaz, mint egy főtt tojás – viszont csak fele annyi kalória!
Fogyaszd párolva, így megőrzöd a vitaminokat, ráadásul könnyebben nyeri ki szervezeted a spenótban található kalciumot.
Párolás után dobj rá egy kis paprikát, fokhagymát, olívaolajat, és facsarj rá egy kis citromot is, vagy egyszerűen tegyél egy maroknyi spenótot a levesbe, az omlettbe, a tésztába, esetleg a többi párolt zöldség mellé.