Tudomány

A halál után még 48 órán át életben tartható az agy: visszahozhatjuk az embereket a halálból!

Amerika kutatók értek el egy olyan döbbenetes áttörést, ami sokak szerint az agykutatás új korszakát hozhatja el.

Emellett képesek lehetünk a nem is túl távoli jövőben emberek életét megmenteni akár 48 órával a haláluk után.

Igen!

Hirdetés

2 napig újraindítható, életben tartható lesz az emberi agy, ha agysérülésről van szó, de számos más sürgősségi beavatkozás gyógyulási és életben maradási esélyét is jelentősen megnövelheti.

A BBC egyik kapcsolódó cikkében említést tesz amerikai kutatók beszámolójáról, akiknek sikerült elérniük, hogy a testből – műtét útján – eltávolított agyszövetet, vagyis a szerv egy kis darabját, még órákkal a beavatkozás után is tanulmányozhassák.

Az áttörést az jelenti, hogy az agydarabot képesek életben tartani, vagyis a szervdarab úgy funkcionál, mintha még mindig a testben lenne.

Ez két dolog miatt óriási jelentőségű:

Egyrészt a tudósok képesek lehetnek a módszer tökéletesítésével az egész agyat akár “kivenni” és konzerválni, egyelőre csak 48 órára – később akár örök időkre.

Így kvázi időt nyernek a beteg számára, és sokszor súlyos balesetek esetében perceken, félórákon is sok múlhat.

Másfelől úgy tudnak agykutatásokat végezni, ahogy eddig még soha: egy ténylegesen élő agy darabkáján, mely ugyanúgy viselkedik, mintha még az az illető fejében lenne.

Ilyen közvetlen megfigyelésre az orvostudomány történetében még soha nem volt példa és lehetőség.

Az orvosok egyike, a washingtoni Allen Institute munkatársa, Ed Lein szerint bár sokféle tanulmány létezik, az agykutatás területe olyannyira hatalmas, hogy még mindig van, amit egyáltalán nem értünk.

Hirdetés

Az általuk kidolgozott új eljárás viszont nagy segítséget jelent számukra, hiszen embertől származó, élő szöveten át kereshetik a válaszokat a kérdéseikr

Lein úgy véli, munkájuk révén az agykutatás új szintjét sikerült elérniük, melynek gyümölcse idővel a gyakorlatban is megmutatkozhat.

Az orvos példa gyanánt jobb és hatásosabb kezeléseket említett, vagyis olyan gyógymódokat, melyek nagyobb valószínűséggel segítik át valamin a pácienst.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.