CímlapsztorikTudomány

Neurális hálózat tárt fel 11 Földi életre veszélyes gyilkos aszteroidát – vészjósló eredmények!

A Leideni Egyetem olyan eredményeket hozott ki, melyek nagyon aggasztóak, és amik szerint van néhány olyan objektum is, mely eltalálhatja a Földet.

Egy neurális hálózat, azaz egy szuperszámítógép segítségével olyan adatokhoz jutottak a csillagászok, amik alaposan megdöbbentették a világot.

Mi több, sokan aggasztónak találták azt, amit eléjük tárt ez a különleges, neurális hálózat, mely olyan dolgokat is elemzett és észre vett, amit az ember nem.

Hirdetés

Az adatok során több ezer Nap körül keringő hold és aszteroida pályáját táplálták be, majd a szuperszámítógép ezeket követte vissza és különféle szimulációkat végzett.

Számításokat végzett a rendszer abban a tekintetben is, hogy ezek az objektumok a jövőben hol fognak elhelyezkedni.

A neurális hálózat betanításához „visszaforgatták az időt”, hogy megfigyeljék, a már ismert aszteroidák miként találják el (ismét) a Földet. Ezáltal létrejött egy katalógus ezekből az égitestekből, amit a hálózat tanításához használtak fel.

És itt jöttek a vészjósló eredmények.

A kutatók az eljárást Veszélyes Tárgy Azonosításnak nevezik, azaz angolul Hazardous Object Identifier-nek.

A szuperszámítógép a Föld közelében elhelyezkedő tárgyak mellett több más, potenciálisan veszélyt jelentő égitestet is azonosított.

11 olyan aszteroidát, amelyek 2131 és 2923 között a Föld-Hold távolság tízszeresénél közelebb haladnak el bolygónkhoz, és 100 méternél nagyobb átmérővel rendelkeznek.

Egy ekkora „kavics” becsapódásának ereje sok száz atombomba felrobbanásával lenne egyenértékű, és egész városokat tüntethetne el.

A holland tudósok ezután tesztelésként a hálózatot lefuttatták a NASA által nyilvántartott 2000 aszteroida adatain, és a HOI számításai 90,99 százalékosan pontosnak bizonyultak azzal kapcsolatban, hogy ezek közül melyik lehet a Földre veszélyes.

Hirdetés

vagyis érdemes a jövőben ezt nagyon komolyan venni.

Az ügyben a NASA is megszólalt, illetve állást foglalt.

Elmondták,hogy dolgoznak a lehetséges problémán, és már az elkövetkező 1-2 éven belül az ESA-val közösen “próbálnak el” egy lehetséges aszteroida eltérítést.

Vagyis már dolgoznak a Föld mentőakcióján, ami egyszerre megnyugtató, és egyben ijesztő, mert ezek szerint tényleg tapintható lehet az esélye annak, hogy a nem is annyira távoli jövőben valamelyik gyilkos aszteroida telibe talál minket.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.