EgészségünkÉrdekes világ

A jóga és a meditáció képes visszafordítani a stressz okozta negatív elváltozásokat, károkat

Egy új tanulmány és egyre több bizonyíték mutatja a jóga és a meditáció elképesztő erejét.

Léteznek meditációk, bizonyos gyakorlatok, amik nem csak ellazítják a testünket, hanem képesek teljes mértékben regenerálni azt.

Korábban a tudomány nem hitt benne, és bizonyítékok hiányában az egészet csak egyfajta humbugnak gondolták.

Hirdetés

Azonban az elmúlt években egyre több közvetett, majd közvetlen bizonyíték született: a jóga és a meditáció valóban képes hatni testünkre, méghozzá sejtszinten, a DNS-ünkre is.

Tudományos bizonyíték a “csodára”

A Coventry és a Radboud Egyetem új kutatása szerint a testre és a tudatra egyaránt ható „mind-body” módszerek képesek visszafordítani a DNS-ben létrejött betegségeket, és a depressziót okozó molekuláris reakciókat.

A kutatócsoport tagjai a több mint egy évtizedes kutatás során azt vizsgálták, hogy milyen hatással vannak ezek a módszerek a génjeinkre.

Sejtszintű gyógyulás a testben

Az elme ereje, az ellazulás, és a különleges mind-body technikák kihatnak tehát a génekre. A kutatók rájöttek az összefüggésekre az egész működésével kapcsolatban.

Amikor valaki stresszes és nyugtalan, ideges, akkor a testünket a szimpatikus idegrendszer egyfajta harcoló üzemmódba kapcsolja.

Ez nem csak rengeteg energiát emészt fel, de negatív folyamatokat indíthat el.

Korábban a Titkokszigete.hu már írt arról , hogy egy professzor például azt fedezte fel, hogy 5 perc idegeskedés akár 6 órára képes leállítani a teljes immunrendszert, erről itt olvashatsz.

A stressz legyőzése csökkenti a gyulladást a szervezetben

A stressz legyőzése és eltüntetése tehát a kulcs, a jóga és a hozzá hasonló testi meditációk tehát ezért annyira hatékonyak

– állítják a tudósok.

Hirdetés

A mai társadalomban azonban, ahol a stressz inkább pszichés jellegű, és jellemzően nem rövid, hanem hosszabb távú, a gyulladást okozó hatás tartós lehet, ezért nagyobb valószínűséggel okoz pszichés és egyéb egészségügyi problémákat.

A rendszeresen jógázó, meditáló vagy tajcsigyakorlatokat végző embereknél azonban épp az ellenkezője történt: az ő szervezetükben az NF-kB molekulák és a gyulladást okozó citokin fehérjék termelődése is mérséklődött, csökkentve ezzel a gyulladással kapcsolatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Napi 10 perc meditációval vagy jógával azonban hosszú időn át megőrizhetjük az egészségünket mind testi, mind pedig lelki szinteken.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!