Tudomány

Negyed óra alatt végezne az egész emberiséggel a becsapódó aszteroida: szimulálták, milyen lenne a becsapódás hatása!

Egy átfogó tudományos elemzés és egy számítógéppel végzett számítás sorozat riasztó eredményekkel zárult: a Földbe becsapódó aszteroida 15 percen belül végezne az egész emberiséggel

– állítják a szakértők.

Az elmúlt években több ízben is találtak, felfedeztek olyan aszteroidát, mely potenciális veszélyt jelenthet a bolygónkra nézve.

Hirdetés

Az egyik ilyen lehetséges gyilkos aszteroida a Bennu, mely a valószínűségszámítások és az aszteroida pályájának a kiszámítása szerint legkésőbb 2135-ben eltalálhatja a Földet.

A fenyegetést olyannyira komolyan kell venni és komolyan is veszik, hogy a NASA már most elkezdett akcióterveket kidolgozni azért, hogyha bekövetkezne az ütközés, hogyan lehetne azt megakadályozni.

Nemrég azt szimulálták egy igen alapos kísérletsorozat során, hogy mi is történne, ha egy hatalmas aszteroida csapódna be a Földünkbe.

A szimulációt a dinoszauruszokat kipusztító aszteroida paramétereivel “játszották el”, és nagyon aggasztó eredményekre jutottak.

A 65-66 millió évvel ezelőtt bekövetkezett ütközés alig negyed órán belül kipusztította a dinoszauruszokat.

Borzalmas események mentek végbe a becsapódást övező 1000 km-es átmérőjű becsapódási zónában. A felszínen szinte minden levenen elégett, vagy elporladt.

A becsapódási kráter azon területe, amiről a minta is származik, a mexikói Yucatán-félsziget partjainál, víz alatt fekszik, ezen a helyen 24 órával a becsapódás után 130 méter vastag üledék alakult ki.

A becsapódástól kiinduló cunami a tudósok szerint visszaverődött a partokról.

Többek között ezáltal faszén is lerakódott a kráterben, ami a becsapódás okozta bozóttüzekre utal.

A cunami tengervízzel árasztotta el a környező kontinens belsejét, majd visszahúzódva a víz elszenesedett növényi maradványokat szállított magával.

Hirdetés

A kéntartalmú aeroszolok megváltoztatták az aszteroida-becsapódás után a világ klímáját.

A Föld légköre drámai mértékben felmelegedett, szinte minden élőlény el is pusztult emiatt, kivéve a vízben élő organizmusok.

Itt azonban még nem ért véget a katasztrófa hatása, sőt. A kéntartalmú aeroszolok részben elfedték a napfényt.

„Egyértelműen ez a légköri hatás vezethet ehhez hasonló globális tömeges pusztuláshoz”

Emiatt csökkent a növények fotoszintézisének mértéke, és összeomolhatott a tápláléklánc. 66 millió éve ez hozzájárulhatott ahhoz, hogy az élet 77 százaléka eltűnt.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!