Érdekes világTudomány

A macskák dorombolásának valóban gyógyító ereje van: a tudománynak sikerült bizonyítania

Nem csak a dorombolásának, de amikor dagaszt, annak is jótékony egészségügyi hatásai vannak.

A dagasztás rejtélye ma sem teljesen tiszta, a hatása annál inkább

Sokáig nem lehetett tudni, hogy tulajdonképpen a macskák miért is dagasztanak. Erre különféle elméletek láttak napvilágot.

A legvalószínűbbnek azt tartják, hogy ez a szokásuk még a kölyökkorukból marad vissza, mert így nyomják ki az anyatejet az anyjuk emlőjéből.

Hirdetés

Egy másik elmélet szerint viszont így “jelölik” territóriumukat.

Egy azonban biztos: jótékony egészségügyi hatásai vannak, melyeket az orvostudomány is igazolt. Akárcsak a dorombolásnak.

Megfigyelték, hogy mindig javult a közérzete a beteg embereknek, ha rajtuk dagasztott a macska, tehát lehet némi alapja a dolognak, hogy a macskának nem csak a dorombolása, hanem a dagasztása is jótékony hatással rendelkezik.

Gyógyító dorombolás

A dorombolás a macskafélék, különösképpen macskák, és leginkább a házi-, vagy fogságban élő macskák jellegzetes tulajdonsága, berregő-vibráló, 25 és 150 Hz közé eső frekvenciájú hangjelzés, mely általában az állat elégedettségét jelzi.

Az elmúlt években viszont mérhető gyógyhaásolkat fedeztek fel, melyeket egyértelműen ez a dorombolás okozott számos betegnél.

A dorombolás alapfrekvenciája három macskafaj esetén pontosan 25 vagy 50 Hz. Egyúttal ez a leghatásosabb frekvencia a csontnövekedésre és a csonttörések gyógyulására.

Minden macskaféle dorombolásának frekvenciája a 20-140 Hz tartományba esik.

A gepárd kivételével minden macskaféle domináns frekvenciája 50 Hz.

3 macskaféle dorombolásának felharmonikus frekvenciája 120±2 Hz. Úgy találták, hogy ez a frekvencia a legelőnyösebb az ínszalag sérülésének gyógyulásához.

A dorombolás már korábbi vélemények szerint is egy mérhető, biomechanikus gyógyító mechanizmus.

Hirdetés

1996-ban Dr. Clinton Rubin és munkatársai azt találták, hogy kis erősségű, 20-50 Hz közötti frekvencia növelte a vastag bordák csontsűrűségét.

Egy kutatásban baromfikat napi húsz percig vibráló felületre helyeztek, és azt találták, hogy a csontozatuk erősebb lett.

Hatalmas jövője lehetne az orvosi terápiában

Egyes állatkórházakban megfigyelték, hogy a macskák hajlamosak összebújva dorombolni, ha az egyikük sérült; a jelenséget el is nevezték dorombolásterápiának.

A tudományos kutatók szerint a csontregeneráló hatásnak terápiás haszna is lehetne.

A NASA szakértői például azt javasolták, hogy erősítsenek hasonló frekvencián rezgő orvosi eszközöket az űrhajósok lábára a hosszabb űrutazások alatt, így akadályozva meg a csontritkulás kialakulását.

Már az egyiptomiak is tudták

A macskák dorombolását már az ősi időkben is mágikusnak gondolták. Tudták, hogy a macskák hatalmas erővel vannak felruházva, mely nem ebből a világból származik.

Íme véletlen, hogy az egyiptomiak például mélyen tisztelték ezeket az állatokat, rengeteg macska múmiát találtak ugyanis bizonyos szent sírokban…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!