CímlapsztorikTudomány

A Napfényben rejtőzködik a Földgyilkos aszteroida: a NASA hajtóvadászatot indított mielőtt túl késő

Vészesen fogy az időnk, a civilizáció végét jelentheti, ha ideér, mielőtt eltéríthetnénk.

Tényleg elérheti a Földet

A csillagászok cska nemrég fedeztek fel valamit ami az egész emberi civilizációt veszélybe sodorhatja.

Sőt, ki is irthatja. Legalábbis ha valóban keresztezi a Földünk pályáját a Nap fényében, egész pontosan a Nap mögött keringő másfél kilométeres aszteroida.

Hirdetés

Ez az objektum a potenciálisan veszélyes besorolást kapta, igazi bolygó gyilkos, mely képes lenne leradírozni a Föld felszínéről az életet.

A 1,5 kilométer széles aszteroida a legnagyobb potenciálisan veszélyes aszteroida, amelyet az elmúlt nyolc évben észleltek.

Katasztrofális hatással járhat, ha becsapódik

Egy ekkora méretű aszteroida becsapódása elhozhatná a világvégét, függetlenül attól, hogy hová is csapódik be.

Ha az óceánok valamelyikébe, akkor több kilométer magas szökőárhullám söpörhet végig és érheti körbe a bolygónkat, elhozva a modern kori Özönvizet.

Ha szárazföldi területen csapódik be, akkor ez esetben a pusztító tűz és a robbanás mindent felemészt maga körül több száz kilométeres körzetben.

A légkört elárasztaná a fullasztó porfelhő, mely évtizedekre eltakarhatja a Napot, ezzel halálosan megpecsételve a növények és az állatvilág sorsát.

A Nap takarásában rejtőzik, a NASA hajtóvadászatot indított

“Eddig csak körülbelül 25 olyan aszteroidát fedeztek fel, amelynek pályája teljesen a Föld pályáján belül van, mivel a Nap vakító fénye mellett nehéz megfigyelni”

– mondta Scott S. Sheppard, a Carnegie Institution for Science Föld és Bolygók Laboratóriumának csillagásza, az új felfedezést leíró tanulmány vezető szerzője egy nyilatkozatban.

A 2022 AP7 felfedezése – amely sokkal nagyobb károkat okozna, mint a Cseljabinszk, ha a Földbe csapódna – csak a chilei Cerro Tololo Obszervatórium szupererős Dark Energy Camera (DEC) eszközének volt köszönhető, amely a szürkület idején pásztázza az eget, amikor ezek az aszteroidák naponta két 10 perces periódusban észlelhetők.

Hirdetés

“Eddig két nagy, földközeli aszteroidát találtunk, amelyek átmérője körülbelül 1 kilométer, ezt a méretet bolygógyilkosnak nevezzük” – tette hozzá Sheppard.

A kutatók folyamatosan vadásznak az újabb aszteroidákra, és a jelenlegi “bolygógyilkost” is megfigyelik.

A NASA talán nem véletlenül indította útjára a DART missziót, melynek során sikerült eltéríteni egy aszteroidát az eredeti pályájáról.

Sokak szerint ez egyfajta főpróbája volt egy a jövőben bekövetkező kataklizma elhárítása kapcsán.

Szerintetek többet tud a NASA, mint amit az embereknek elmondanak?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.