CímlapsztorikTech-Kütyük

A NASA fénysebességre képes hajtóművet tervezett: a fény 99%-ára lehet képes!

Forradalmasíthatná nem csak az űrutazást de utat nyithatna a Naprendszeren kívülre.

A fény 99%-ára lehetne vele gyorsítani

David Burns, a NASA munkatársa olyan hajtómű tervét dolgozta ki, amivel el lehetne érni a teljes fénysebességet.

Vagy legalábbis a fénysebesség 99%-át – állítja a Science Alert és más tudományos szaklapok.

Hirdetés

A kutatás tényét és a hajtómű elméleti tervét maga a NASA is megerősítette. Korábban már beszámoltunk az úgynevezett térhajtóműről, ez nem egyenlő azzal a technológiával, de ahhoz mégis nagyon hasonló.

A NASA térhajtóműve egyébként ellent mond Newton fizikai törvényeinek is, mégis működik és olyan tolóerőt és sebességet biztosíthatna, amivel be lehetne járni az univerzumot, erről itt írtunk részletesen.

A hajtómű működési elve

A szerkezet papíron azt használja ki, hogy miként változik a tömeg a relativisztikus sebesség, azaz a fénysebességet megközelítő sebesség hatására.

A szakértő szerint egy dobozt kell elképzelni, melyben egy kötélre súlyt helyeznek. Az objektumot a doboz két oldalán lévő rugók tartják mozgásban.

Egy vákuumban, például az űrben a doboz ide-oda mozogna, míg a tömeg látszólag egy helyben maradna. Amennyiben a tömeget az egyik irányban növelnék, egyfajta hajtómű működhetne, a doboz pedig elindulna.

A megmaradási tétel alapján (mely szerint valamely mérhető fizikai mennyiség nem változik a fizikai rendszer időbeli fejlődése során) ez a rendszer teljesen kivitelezhető.

A speciális relativitáselmélet alapján pedig a fénysebesség megközelítésével az objektumok tömege nő.

Így ha a dobozt egy hurokkal, a képzeletbeli tömeget pedig ionokkal helyettesítjük, a hurok egyik végén pedig az ionok mozgását felgyorsítják, akkor hajtóműként funckionálhatnak.

A becslések alapján egy ilyen hajtómű 200 méter hosszú és 12 méter átmérőjű lehetne, ami viszont ennél is fontosabb: rengeteg energiát kéne felhasználnia, ez az egyetlen hátulütője a dolognak.

Óriási felfedezéseket segítene elő

Sokak szerint hihetetlen távlatokat nyithatna meg, és rengeteg felfedezést segítene elő pusztán azzal, hogy a környező bolygókra a Naprendszerben lényegében órák alatt el lehetne jutni.

Hirdetés

A Nap felől a fény alig 8 perc alatt ér ide, vagyis nagyjából ennyi idő elég lenne eljutni a Naphoz is.

A Plútóhoz alig fél óra, a Naprendszert pedig szintén rövid idő alatt el lehetne hagyni.

Vagyis az emberiség előtt nyitva állnának a kapuk az űr sötétje felé.

20 fényév alatt már egy másik csillagrendszerbe vagy galaxisba is el lehetne jutni, ami hihetetlenül lerövidítené az időt és számtalan felfedezést felgyorsítana, különösen a földönkívüliek után való kutatást.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!